Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δ. Δρούτσας: «Όραμα και ρεαλισμός είναι τα χαρακτηριστικά με τα οποία ασκείται η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας» – «Απαραίτητη μια παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση»

05/12/2010

Όραμα αλλά και ρεαλισμός και όχι πολιτική των εντυπώσεων, είναι τα χαρακτηριστικά με τα οποία ασκείται η ελληνική εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ».

Ερωτηθείς για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είπε ότι η στάση της Αγκυρας δεν έχει αλλάξει, αλλά τόνισε ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε μέσα στην Ευρώπη άλλη αντίληψη για την ενταξιακή της πορεία, ώστε η Τουρκία να καταλάβει ότι έχει συμφέρον να γίνει μέλος της ΕΕ και να προχωρήσει προς τη σωστή κατεύθυνση».

 Ως προς το θέμα των ερευνών για την εξεύρεση υδρογονανθράκων και το αν οι σχέσεις με την Τουρκία μάς αποτρέπουν από τις έρευνες στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για τη δημιουργία του αρμόδιου φορέα, ο οποίος θα προβεί στις αναγκαίες έρευνες και πως οι πρώτες κινήσεις θα γίνουν στις περιοχές, όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις από παλαιότερες έρευνες ότι κάτι υπάρχει.

Ανέφερε ως τέτοιες περιοχές το Ιόνιο και τη Δ. Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου ΠΕΚΑ, το οποίο προχωρεί αυτά τα θέματα. Στο ερώτημα για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, στο ευρώ και τον ρόλο της Γερμανίας, έδωσε έμφαση στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για τη σταθερότητα του ευρώ.

Ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που μίλησε στην Ευρώπη για την ανάγκη ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης και τώρα όλοι έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη και ότι είμαστε σε διαπραγμάτευση και είναι σε εξέλιξη ο προσδιορισμός των τελικών θέσεων, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Για τις θέσεις του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στενή συνεργασία με τη γαλλική και ο Γάλλος πρόεδρος προσωπικά έχει στενή συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Για τη νέα απειλή από διεθνή οίκο αξιολόγησης για υποβάθμιση της Ελλάδας, απάντησε ότι μέσα στις συζητήσεις που γίνονται είναι και ο ρόλος αυτών των οίκων και των διεθνών αγορών, «γι αυτό μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξει παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, να μπουν κανόνες από όλους, γιατί μία χώρα μόνη της δεν μπορεί».

Ανέφερε ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι συζητήσεις στο πλαίσιο του G20 είναι σημαντικές και είναι, επίσης, σημαντικό ότι και εκεί η φωνή της Ελλάδας ακούγεται, όπως ακούστηκε πρόσφατα στο Παρίσι στις συνομιλίες του κ. Παπανδρέου με τον Σαρκοζί.

Πηγή: Ινφογνώμων

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: