Μετάβαση στο περιεχόμενο

Financial Times: «Μαύρα» σενάρια για την Ελλάδα

13/12/2010

Πιθανότητα πτώχευσης 50% δίνουν για την Ελλάδα, σε σημερινό τους δημοσίευμα οι «Financial Times»… προσθέτοντας παράλληλα, ότι η χώρα μας είναι πολύ πιθανό να ζητήσει πρόσθετη οικονομική ενίσχυση.

Σύμφωνα με τη βρετανική οικονομική εφημερίδα, η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη από 50% πιθανότητα να οδηγηθεί σε πτώχευση, ενώ Ιρλανδία και Πορτογαλία έχουν σαφώς λιγότερες, με ποσοστό που αγγίζει το 30%.

Παράλληλα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι η Πορτογαλία θα υποχρεωθεί να αναζητήσει κάποια έκτακτη οικονομική ενίσχυση, όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα, εξαιτίας της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Το χρέος που πρέπει να εξοφληθεί στην ευρωζώνη από τις χρεωμένες χώρες, ανέρχεται συνολικά στα 560 δις ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο χρέος από τότε που ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις πιέσεις που ασκούνται στην ευρωζώνη να είναι ασφυκτικές.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση των FinancialTimes, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας κ. Μάριο Ντράγκι είπε ότι η κρίση της Ελλάδας δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μέσα σε δυο χρόνια.

 «Η πραγματικότητα δείχνει ότι, αν δώσεις αρκετό χρόνο σε μια χώρα, περιμένοντας ότι θα είναι σταθερή και σοβαρή στην εθνική της ανταπόκριση, η χώρα τα καταφέρνει και ξεπερνά την κρίση», είπε ο κ. Ντράγκι, προσθέτοντας ότι «η ιδέα πως μπορείς μέσα σε δύο χρόνια να λύσεις μια χρηματοδοτική κρίση και να αναπτύσσεσαι, δεν έχει νόημα».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν η αντιμετώπιση της κρίσης είναι σαν ένας μακρύς πόλεμος, ο κ. Ντράγκι είπε: «Ναι, είναι ένας μακρύς πόλεμος, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είναι απαραίτητα εχθρικές. Αν η επικοινωνία είναι καλή, η πολιτική είναι σταθερή και η δέσμευση θεωρείται συνεπής, είναι βέβαιο ότι οι αγορές δεν θα είναι εχθρικές».

Ο κ. Ντράγκι αποκάλυψε ότι η ΕΚΤ εξετάζει συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των τραπεζών της Ευρωζώνης που είναι εξαρτημένες από αυτή για την παροχή απεριόριστης ρευστότητας.

Σε σχέση με το τρέχον θέμα της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι είπε ότι οι αγορές αυτές πρέπει να μείνουν υπό έλεγχο. Μεγάλης κλίμακας αγορές ομολόγων είπε, θα μπορούσαν να απειλήσουν την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και να παραβιάσουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. «Έχω συναίσθηση ότι μπορούμε εύκολα να περάσουμε τη γραμμή και να χάσουμε την ανεξαρτησία και να παραβιάσουμε την Ευρωπαϊκή Συνθήκη», είπε επιβεβαιώνοντας ότι η ΕΚΤ δεν θέλει να προχωρήσει σε μία ποσοτική χαλάρωση τύπου Fed (της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ).

Πηγή: Επίκαιρα

 

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: