Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανίκανη η κυβέρνηση λέει το 69,4% – 8 στους 10 Έλληνες φοβάται απώλειες στα εθνικά θέματα!

20/12/2010

Δεινά αμφισβητούμενη είναι πλέον σε όλα τα επίπεδα τόσο η κυβερνητική πολιτική όσο όμως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αυτό προκύπτει από πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας RASS που πραγματοποιήθηκε για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» απ’ τις 13 έως τις 15 Δεκέμβρη (σε δείγμα 1.001 συνεντεύξεων, σταθμισμένο).

Όλα δείχνουν πως η ανοχή προς την κυβερνητική πολιτική έχει πλέον φτάσει στα όριά της.

Και απ’ τη δημοσκόπηση προκύπτει ένα σταθερό ποσοστό, κινούμενο στα δύο τρίτα(2/3) περίπου του εκλογικού σώματος, που απορρίπτει τις βασικές κυβερνητικές επιλογές. Απορρίπτει όμως και την πρωθυπουργική εικόνα, όπως εμφανίζεται, είτε με τον μανδύα της «συναίνεσης», είτε με τη μορφή της «αποφασιστικότητας», είτε με την κατασκευασμένη εικόνα του πολιτικού ο οποίος αγωνίζεται κόντρα στις επιταγές της «τρόικας».


Όχι, απαντά η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.Υποχείριο, αντίθετα, πιστεύει ότι είναι ο Γ. Παπανδρέου (της «τρόικας»).

Αλλά και η αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων αμφισβητείται επίσης, με ένα ποσοστό που κι αυτό κινείται πέριξ των δύο τρίτων(2/3) του ελληνικού λαού.

Ακόμα και στις κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή αρχίζει να δείχνει κατανόηση η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, αφού με ποσοστό 58% εκτιμά ότι θα μπορούσε η χώρα να αποφύγει το Μνημόνιο και την «τρόικα», αν ως αντιπολίτευση ο Γ. Παπανδρέου έδειχνε συναίνεση (αυτήν τη συναίνεση που ζητά υποκριτικά τώρα) σε αλλαγές που προτείνονταν απ’ τις κυβερνήσεις του Καραμανλή!

Επίσης, άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι σε πολλά ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης (επαναλαμβάνουμε, πολύ αρνητικά για την κυβέρνηση) αντίθετη με τις βασικές κυβερνητικές επιλογές εμφανίζεται και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Κάτι άλλο εξόχως σημαντικό είναι η εκτίμηση του 82,4% του λαού, ότι η δεινή οικονομική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες στα εθνικά μας θέματα!

Φαίνεται ότι οι περί του αντιθέτου «διαβεβαιώσεις» της κυβέρνησης ελάχιστους πια πείθουν…

Ούτε κυβέρνηση, ούτε πρωθυπουργός!

Έχουμε σοβαρή διακυβέρνηση και αποφασιστικό πρωθυπουργό, ώστε με επιτυχία η χώρα μας να ξεπεράσει την κρίση;

Στο ερώτημα αυτό  η απάντηση είναι μάλλον απογοητευτική και για την κυβέρνηση και για τον πρωθυπουργό:
Το 69,4% απαντά πως ούτε κυβέρνηση ούτε πρωθυπουργό έχουμε με αυτά τα χαρακτηριστικά και μόνο το 29,3% εκτιμά ότι έχουμε!

Απογοητευτικά είναι όμως για κυβέρνηση και πρωθυπουργό και τα αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία και όσον αφορά το αν διαπραγματεύονται με την «τρόικα» ή αν, αντίθετα, απλώς εκτελούν τις εντολές της .
Το 65,7% πιστεύει ότι απλώς εκτελούν τις απαιτήσεις της «τρόικας» και μόνο το 31,4% έχει την άποψη ότι διαπραγματεύονται μαζί της.

Στο βασικό ερώτημα αν χρειαζόταν ένα άλλο μείγμα πολιτικής, με έμφαση στην ανάπτυξη, το 67,7% των ερωτηθέντων συμφωνεί, έναντι του 27,6% που διαφωνεί.

Αλλά ενδεικτικό του συνολικότερου κλίματος είναι και το ότι συμφωνεί με την παραπάνω άποψη και το 66,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009!

Απάτη η «συναίνεση»

Η έρευνα της RASS δείχνει επίσης ότι «απομυθοποιείται» κι ένα άλλο επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και των διαπλεκόμενων ΜΜΕ των τελευταίων ημερών, αυτό το σαθρό κατασκεύασμα της «συναίνεσης».

Συγκεκριμένα:
• Το 64,9% πιστεύει ότι η «συναίνεση» που επιδίωξε ο πρωθυπουργός είναι στην πραγματικότητα συνενοχή στα αντιλαϊκά μέτρα που έχει πάρει και μόνο το 30,4% εκτιμά ότι αποτελεί ειλικρινή του πρόθεση, ώστε να εκπονηθεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης.

Μα ούτε σε ένα άλλο κυβερνητικό και πρωθυπουργικό επιχείρημα , ότι δηλαδή ο εργασιακός μεσαίωνας που επιβλήθηκε απ’ την κυβέρνηση έγινε για να περισωθούν θέσεις εργασίας, δείχνει ο λαός εμπιστοσύνη. Συγκεκριμένα το 68,9% λέει ότι δεν βλέπει θετικά το ενδεχόμενο μείωσης αποδοχών προκειμένου να περισωθούν θέσεις εργασίας και μόνο το 29,4% έχει την αντίθετη άποψη.

Αλλά αυτή η αρνητική προσέγγιση των σχεδόν εφτά στους δέκα (7/10) ερωτηθέντων δείχνει ότι δεν πείθονται απ’ τα κυβερνητικά επιχειρήματα.

Άλλωστε το 64,1% πιστεύει ότι τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο (νόμος πλέον) οδηγούν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα. Την αντίθετη εκτίμηση, θεωρώντας αναγκαίο τον νόμο, κάνει το 32,7%.

Χαρακτηριστική, όπως προαναφέραμε, του γενικότερου κλίματος μεταστροφής της κοινής γνώμης είναι και η απάντηση που δίνουν οι ερωτηθέντες στο ερώτημα αν «θα ήταν δυνατό να μην οδηγηθούν τα πράγματα σε τόσο δεινή κλίμακα και θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το Μνημόνιο, αν ο Γ. Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε είχε συναινέσει σε μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση Καραμανλή αντί να τα πολεμήσει .

Το 57,9% συμφωνεί με αυτήν την άποψη. Αντίθετο είναι το 36,5%.

Στο ερώτημα «η κυβέρνηση πέρασε ένα πολυνομοσχέδιο που αιφνιδιαστικά και κατεπειγόντως αλλάζει, χωρίς διάλογο, χωρίς συναίνεση, χωρίς σοβαρό προγραμματισμό, τους όρους ζωής για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες».

Το επιχείρημα αυτό ασπάζεται το 66% του λαού, ενώ το απορρίπτει το 31,6%.

Ανησυχία για τα εθνικά θέματα

Και μέσα στη δεινή και δίχως φως στην άκρη του τούνελ κρίση στην οικονομία, πόσο μπορούν να επηρεαστούν οι εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα;

Ερώτημα εύλογο, αφού πυκνώνουν την τελευταία περίοδο οι πληροφορίες περί μυστικής διπλωματίας, περί διαπραγμάτευσης με την Τουρκία που αντικειμενικά οδηγεί σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και σε συγκυριαρχία κ.λπ.

Και η απάντηση εύγλωττη, που δείχνει ότι ούτε σε αυτό το σοβαρότατο ζήτημα εμπιστεύονται την κυβέρνηση οι Έλληνες.
Συγκεκριμένα το 82,4%, δηλαδή πάνω από οχτώ στους 10 (8/10), απαντά ότι φοβάται για απώλειες στα εθνικά μας θέματα εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης! Μόνο το 14,9% δείχνει να έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και απαντά ότι δεν φοβάται ένα τέτοιο ενδεχόμενο!

Πηγή: Το Παρόν

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: