Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναγκαία η έξοδος από το ευρώ για την ανάκαμψη σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, εκτιμά η Pimco

20/12/2010

Φρανκφούρτη, Γερμανία

Στέλεχος της Pimco, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ομολόγων στον κόσμο, θεωρεί ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει να βγουν από το ευρώ, εάν θέλουν να δουν τις οικονομίες τους να ανακάμπτουν.

«Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, χωρίς το δικό τους νόμισμα ή μεταβιβάσεις σημαντικών κεφαλαίων, δεν θα ξανασταθούν στα πόδια τους», δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Άντριου Μπόσομγουερθ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Pimco Europe.

Έχοντας το δικό τους νόμισμα, αυτές οι χώρες «θα είχαν τη δυνατότητα να κάνουν εξαγωγές σε χαμηλότερες τιμές» και η αύξηση των εξαγωγών τους θα οδηγούσε με τη σειρά της «στην αναγκαία οικονομική ανάπτυξη», λέει.

Και μόλις θα είχε αποκατασταθεί η ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη των αγορών ομολόγων, οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να ενταχθούν και πάλι στη Νομισματική Ένωση, κατά την εκτίμηση του κ. Μπόσομγουερθ.

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Βελγίου, τα επιτόκια δανεισμού των οποίων έχουν επίσης αυξηθεί, το στέλεχος της Pimco θεωρεί ότι μπορούν να κατορθώσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους παραμένοντας στο ευρώ, αλλά με ισχυρή βοήθεια από τους εταίρους τους.

Αυτό σημαίνει, κατά τη γνώμη του, ότι η έκδοση ευρω-ομολόγων είναι «λιγότερο ή περισσότερο μακροπρόθεσμα» αναπόφευκτη, παρά τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας, η οποία είναι κατηγορηματικά αντίθετη, φοβούμενη την αύξηση των δικών της επιτοκίων δανεισμού, και της Γαλλίας, που την υποστηρίζει.

Η Pimco είναι θυγατρική της Allianz και είναι το Νο1 επενδυτικό κεφάλαιο ομολόγων, καθώς διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1 τρισ. δολαρίων.

«Δεν θα ηρεμήσουν οι αγορές»

Η απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες για τη διαμόρφωση του Μόνιμου Μηχανισμού Κρίσεων στην Ευρωζώνη δεν ικανοποιεί τους επενδυτές, και οι εντάσεις θα διατηρηθούν και το 2011, εκτιμά.

Ο Μηχανισμός Κρίσεων «μας πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα», λέει ο κ. Μπόσομγουερθ, επικροτώντας το γεγονός ότι από το 2013 θα επωμίζονται και ιδιώτες επενδυτές το κόστος ενδεχόμενης πτώχευσης και όχι μόνον οι φορολογούμενοι πολίτες.

Ωστόσο, θεωρεί ότι είναι «πλάνη» η προσδοκία πολλών πολιτικών ότι οι αγορές θα ηρεμήσουν.

«Επειδή οι αγορές δεν εμπιστεύονται ότι χώρες όπως Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία θα μπορέσουν σε μόνιμη βάση να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, θα συνεχίσουν το σενάριο της πτώχευσης, παρ’ όλα τα δάνεια του ΔΝΤ και της ΕΕ», είπε.

Κατά συνέπεια, λέει ο κ. Μπόσομγουερθ, «σήμερα πουλούν τα ομόλογα των προβληματικών χωρών αλλά δεν βρίσκουν κανέναν αγοραστή πλην της ΕΚΤ. Έτσι, τα επιτόκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν και μάλιστα το ίδιο συμβαίνει για την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Αυτό καθιστά συνεχώς ακριβότερο το δανεισμό για τις χώρες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το χρέος και ο κίνδυνος πτώχευσης», καταλήγει.

Πηγή:in.gr

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: