Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας-ΠΓΔΜ

28/12/2010

Συμφωνία στρατιωτικοοικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ υπέγραψαν χθες στα Σκόπια οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Vecdi Gonul μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία προβλέπει χορήγηση τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας ύψους $1 εκατ. προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της ΠΓΔΜ (ARM) για το 2011, δήλωσε ότι αυτή αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός στην ήδη πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών. Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ και η Τουρκία δεν έχουν κοινά σύνορα, ο τουρκικός λαός εκλαμβάνει την ΠΓΔΜ ως τον κοντινότερο γείτονα.

 
«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη “Μακεδονία” και απέστειλε πρέσβη, αλλά επίσης αναγνώρισε τη χώρα μαζί με το ιστορικό της παρελθόν των 1.000 ετών και όχι με κάποιο αρκτικόλεξο» ανέφερε ο Gonul. Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Zoran Konjanovsk δήλωσε ότι η Τουρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους που βοηθούν στην βελτίωση των δυνατοτήτων των Eνόπλων Δυνάμεων της ΠΓΔΜ, προσθέτοντας ότι για την επίτευξη του στόχου για ένταξη στο ΝΑΤΟ «έχουμε ανάγκη από φίλους και η Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους εταίρους που υποστηρίζουν τη χώρα στην πορεία της προς τη Συμμαχία».

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης ο Gonul συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Gjorgji Ivanov καθώς και με τον πρωθυπουργό της χώρας Nikola Gruevski. Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας ξεκίνησε το 1993 και από τότε μέχρι σήμερα, το ύψος της στρατιωτικής βοήθειας που η Τουρκία έχει χορηγήσει στην ΠΓΔΜ, ανέρχεται στα $16 εκατ.

http://www.strategyreport.gr/?p=5662

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: