Μετάβαση στο περιεχόμενο

FT: «Αναμενόμενη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»

31/12/2010

«Οι αγορές υπολογίζουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» είναι ο τίτλος του άρθρου των Financial Times Deutchland από τον Christian Kirchner, ο οποίος τονίζει ότι μόνο η χρονική στιγμή δρομολόγησής της παραμένει ρευστή.

«Ακόμα και μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν σοκάρει πλέον κανένα. Ούτως ή άλλως αναμένεται» γράφει χαρακτηριστικά. Οι κεφαλαιαγορές παραμένουν ψύχραιμες παρά τις αρνητικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, στις οποίες συμπεριλαμβάνει την προειδοποίηση για επανεξέταση αξιοπιστίας της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Fitch, καθώς και τα δημοσιεύματα που έφερναν την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώνει ανεπίσημα μια αναδιάρθρωση στην ΕΕ και την ΕΚΤ, μεταξύ άλλων. Αυτό, κατά τον αναλυτή, οφείλεται «στο γεγονός ότι υπολογίζουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δηλαδή μια de facto χρεοκοπία του κακού παιδιού του ευρώ: της Ελλάδας», γράφει χαρακτηριστικά.

 Αναφορικά με την καλύτερη στιγμή ανακοίνωσης της αναδιάρθρωσης το δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι πολιτικές ηγεσίες θέλουν να περιμένουν μέχρι το 2012. Η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να επιδείξει πρόοδο. Ίσως όμως η αναδιάρθρωση να γίνει και το 2011, μια ημερομηνία ίσως και επιθυμητή. Ο λόγος είναι απλός: Τα τριετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έχουν ήδη επιτόκιο 14%. Τι θα πρέπει να προσφέρει η Ελλάδα στους επενδυτές όταν τα ομόλογα προς πώληση θα αναγράφουν στην ετικέτα ‘υψηλό ρίσκο αναδιάρθρωσης'» σημειώνει.

Παράλληλη, ο Kirchner επισημαίνει ότι μια αναχρηματοδότηση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές από το 2013 και πέρα μοιάζει σχεδόν αδύνατη αφού ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και χωρίς καν αναδιάρθρωση, η Ελλάδα θα βρεθεί το 2014 μπροστά στο υψηλότερο χρέος της, που θα φθάσει το 150% του ΑΕΠ.

 Συνεπώς η αναδιάρθρωση όχι μόνο δεν αποτελεί σενάριο τρόμου, αλλά στο τέλος θα ωφελήσει τις αγορές διότι τα ομόλογα που λήγουν το 2014 πωλούνται ήδη 20% κάτω από την ονομαστική τους αξία, ενώ τα 15ετή ομολόγα διατίθενται στις αγορές με τιμή 45% κατώτερη της ονομαστικής τους αξίας.

Πηγή: Επίκαιρα

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: