Μετάβαση στο περιεχόμενο

Toυρκία: «Δικός μας χώρος η περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου» – Αλλά στο Ερζερούμ, ακόμα μιλάνε…

07/01/2011

Ένα ακόμα θέατρο παραλόγου και ένα ακόμα κρούσμα απόλυτης δυσαρμονίας μεταξύ της ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής καταγράφηκε και σήμερα με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του ΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα στο Ερζερούμ. Πρέπει να είναι ο μοναδικός ηγέτης χώρας του πλανήτη που την ώρα που συνομιλεί με τον ηγέτη της γειτονικής χώρας, η γειτονική χώρα εκδίδει επίσημες ανακοινώσεις αμφισβήτησης δικαιωμάτων και συνθηκών της δικής του πατρίδας.

Έτσι σήμερα είχαμε έναν ακόμα πόλεμο NOTAM – όπως ήδη έχει γράψει το defencenet.gr – με αφορμή την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Τούρκου ψαρά, αλλά το σημαντικό είναι ότι οι Τούρκοι λένε ότι μεταξύ Λέσβου και Χίου αρμόδιοι είναι αυτοί και οι Έλληνες δεν έχουν κανένα δικαίωμα για τέτοια επιχείρηση, ενώ ο Γ.Παπανδρέου συνομιλεί σαν «να μην τρέχει τίποτα» έπί τουρκικού εδάφους, στέλνοντας άκρως αρνητικά σήματα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Αποτέλεσμα ήταν τουρκικά και ελληνικά εναέρια και πλωτά μέσα διάσωσης να συνωθούνται σε μία περιοχή που de facto πλέον είναι αμφισβητούμενης αρμοδιότητας, αφού τα τουρκικά μέσα δεν εξεδιώχθησαν.

Παρεπιπτόντως: Τον ψαρά δεν τον βρήκαν. Και είναι ερώτημα αν υπήρξε και ο ψαράς ή ήταν στημένο το όλο σκηνικό, όπως έχουν πράξει οι Τούρκοι και στο παρελθόν.

Σύμφωνα με Ελληνική ΝΟΤΑΜ από το πρωί διενεργείται επιχείρηση SAR στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Λέσβου-Χίου, εντός FIR Αθηνών και συναφούς χώρου ευθύνης μας.

Η Τουρκία απάντησε άμεσα με αντί-ΝΟΤΑΜ, στην οποία επικαλείται ότι σε δικό της αίτημα στην ΥΠΑ για έκδοση ΝΟΤΑΜ σε σχέση με δική τους SAR επιχείρηση στην ίδια περιοχή, η ΥΠΑ κακώς τροποποίησε την αιτηθείσα (τουρκική) ΝΟΤΑΜ εκδίδοντας την ελληνική και κατά συνέπεια πλέον την εκδίδει αυτή (Τουρκία) ορίζοντας περιοχή της επιχείρησης μεταξύ Λέσβου-Χίου έως περίπου το ύψος των Ψαρών.

Ταυτόχρονα στην ίδια αντι-ΝΟΤΑΜ θεωρεί λάθος την Ελληνική, και διατυπώνει τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας περί αρμοδιότητας-ευθύνης.

Η ΥΠΑ απάντησε με νέα ΝΟΤΑΜ περί αναρμοδιότητας και άκυρου της Τουρκικής αντι-ΝΟΤΑΜ, και με επανέκδοση της αρχικής Ελληνικής ΝΟΤΑΜ.

Όπως συνηθίζεται η Τουρκία έβγαλε δεύτερη αντι-ΝΟΤΑΜ με την οποία ακυρώνει τις Ελληνικές, δηλώνει ότι δεν θα δώσει άλλη εξήγηση στο θέμα και θεωρεί ισχύουσα την πρώτη Τουρκική αντι-ΝΟΤΑΜ.

H Τουρκία έβγαλε επίσης σχετικά και NAVTEX.

Κατά τα λοιπά, «Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο», όπως είπε σήμερα και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου στο Ερζερούμ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: