Μετάβαση στο περιεχόμενο

F.T.: «Η πτώχευση της Ελλάδας είναι τόσο πιθανή όσο ο θάνατος και οι φόροι στον άνθρωπο»

11/01/2011

«Η αναδιάρθρωση χρέους της ελληνικής οικονομίας είναι τόσο πιθανή όσο ο θάνατος και οι φόροι στον άνθρωπο» αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times προεξοφλώντας την αίτηση αναδιάθρωσης και ταυτόχρονα την τεχνητή πτώχευση της ελληνικής οικονομίας, κάτι που βέβια οδηγεί και σε έξοδο από την ζώνη του ευρώ. Στην βρετανική εφημερίδα διατυπώνεται και η βεβαιότητα για αναδιάρθρωση χρέους και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, εννοώντας τη Πορτογαλία και την Ιρλανδία. «Όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η έναρξη ανάκαμψης αυτών των οικονομιών» αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο μεταξύ σήμερα με απόδοση ελαφρά χαμηλότερη από το 5% το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Πριν από έναν χρόνο το επιτόκιο δανεισμού ήταν περί το 1,5%! Παρ’όλα αυτά θεωρείται θετικό ότι περιορίστηκε το κόστος κάτω από το 5%

Ειδικότερα, πουλήθηκαν έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων, αξίας 1,95 δισ. ευρώ,  με απόδοση 4,9%, έναντι 4,82% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,4 φορές έναντι υπερκάλυψης κατά 5,15 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία. Δηλαδή υψηλότερο επιτόκιο και χαμηλότερη προσφορά. Άσχημα μαντάτα: Ίσως το καλοκαίρι να μην βρίσκουν διαθέσιμους δανειστές ή το επιτόκιο να εκτοξευθεί πάνω από το 7%.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου στο Reuters, οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν πάνω από το ένα τρίτο των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας αξίας 1,95 δισ. ευρώ που δημοπράτησε το δημόσιο. «Η συμμετοχή των ξένων διαμορφώθηκε περίπου στο 37%. Είμαστε ικανοποιημένοι που συνεχίζουμε να αντλούμε βραχυπρόθεσμα κεφάλαια απρόσκοπτα», σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας του Νοεμβρίου, οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν το ένα τρίτο περίπου του ποσού που εκδόθηκε. Στην επίσημη ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ αναφέρεται ότι οι συνολικές προσφορές ανήλθαν στα 5,1 δισ. ευρώ. Ημέρα διακανονισμού ορίστηκε η 14η Ιανουαρίου 2011.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: