Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ξέσπασε διπλωματικός πόλεμος Σε κρίση οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας

14/01/2011

Της Ντίας Χαιλή

Σε διπλωματικό πόλεμο Γερμανίας – Τουρκίας εξελίσσεται το θέμα των δηλώσεων που έκαμε η Καγκελάριος Μέρκελ στη Λευκωσία.

Χθες, ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ απάντησε με σκληρή γλώσσα στις επικρίσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε την κ. Μέρκελ ότι δεν γνωρίζει την ιστορία του Κυπριακού.

“Η Καγκελάριος Μέρκελ δεν δέχεται μαθήματα Ιστορίας”, απάντησε ο Γερμανός επίσημος, που πρόσθεσε ότι ο κ. Ερντογάν δεν ήταν σωστά ενημερωμένος για τις δηλώσεις Μέρκελ.

 

 

Από πλευράς της Άγκυρας, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την κ. Μέρκελ να ζητήσει ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη για τα συμβαίνοντα στο Κυπριακό. Εξάλλου, ο Εγκεμέν Μπαγίς μίλησε για “πλάνη και γκάφα” της Άγκελα Μέρκελ.

Το έντονο των δηλώσεων της Γερμανίδας Καγκελαρίου σχολιάστηκε χθες τόσο από την κυπριακή Κυβέρνηση και τα κόμματα όσο και από Τουρκοκύπριους, Τούρκους πολιτικούς αλλά και τα ΜΜΕ, ενώ έτυχαν μεγάλης δημοσιότητας από τα γερμανικά ΜΜΕ.

“Ακόμα μια απόδειξη ότι η πολιτική, οι πρωτοβουλίες και οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού, αναγνωρίζονται και εκτιμούνται στην Ευρώπη και διεθνώς, αποτελεί η επίσκεψη αλλά και οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ”, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Σημαντική χαρακτηρίζει ο ΔΗΣΥ την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Κύπρο, προσθέτοντας πως αυτή έδωσε ιδιαίτερα θετικά μηνύματα.
Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του Τούρκου Πρωθυπουργού στις δηλώσεις Μέρκελ, ο εκπρόσωπος Τύπου Χάρης Γεωργιάδης είπε πως “επιβεβαιώνει ακριβώς ότι στο χώρο της Ευρώπης μπορούμε να βρούμε συμμαχίες, ερείσματα και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες πίεσης προς την Τουρκία και ακριβώς δικιά μας αποστολή τώρα είναι πώς αυτήν την προοπτική που και χθες διαφάνηκε, την αξιοποιούμε και τη μεγιστοποιούμε”.
Πολυσήμαντη και επωφελή για τα κυπριακά συμφέροντα τόσο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό όσο και αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, χαρακτήρισε την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου.

Ο κ. Φωτίου σημείωσε πως οι αντιδράσεις εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Τουρκίας μπορεί μεν να ήταν αναμενόμενες, καταδεικνύουν, ωστόσο, με την έντασή τους και το βαθμό επηρεασμού των τουρκικών συμφερόντων.

Η ΕΔΕΚ, διά του εκπροσώπου Τύπου, Δημήτρη Παπαδάκη, χαιρέτισε τις δηλώσεις της Καγκελαρίου της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο.

“Οι οργίλες αντιδράσεις του Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις Μέρκελ”, πρόσθεσε, “φανερώνουν την ανησυχία και ταραχή της Τουρκίας, καθώς ανατρέπονται οι σχεδιασμοί της για δραστική αναβάθμιση του ψευδοκράτους και, αν είναι δυνατό, για αναγνώριση του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα”.

Ένοχη η Τουρκία

Το σύνολο του τουρκικού Τύπου ασχολείται εκτενώς με την επίσκεψη Μέρκελ και την υποστήριξη που παρείχε στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Γενική είναι η αίσθηση στον τουρκικό Τύπο ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος ενοχοποίησε αποκλειστικά και μόνο την Τουρκία για τη μη επίλυση του Κυπριακού.

Παράλληλα, προβάλλεται η απάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην κ. Μέρκελ “ότι δεν γνωρίζει καλά το ζήτημα και ότι ξεχνά τα ίδια της τα λόγια” καθώς, όπως αναφέρεται, είχε υποστηρίξει κατά το παρελθόν ότι ήταν λάθος η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Στην επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Κύπρο αναφέρεται και ο τουρκοκυπριακός Τύπος.

Η εφημερίδα ”Κίπρις”, με τίτλο ”Το φιάσκο της Μέρκελ”, γράφει ότι η Καγκελάριος επαίνεσε τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια και επέκρινε την τουρκική πλευρά. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην αντίδραση του Τούρκου Πρωθυπουργού για τις δηλώσεις Μέρκελ.

Η εφημερίδα ”Γκιουνές” έχει τίτλο ”Η Μέρκελ είπε σαχλαμάρες”.

Η ”Γενί Ντουζέν” έχει τίτλο ”Ισχυρή υποστήριξη Μέρκελ προς Χριστόφια” και γράφει για μήνυμα της Καγκελαρίου προς την τουρκική πλευρά, ενώ η ”Αφρίκα” σημειώνει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα, αλλά τα είδε από τη στέγη του Λήδρα Πάλας.

Η ”Χαλκιν Σεσί”, με τίτλο ”Η Μέρκελ είδε την ΤΔΒΚ (εννοεί το ψευδοκράτος) με κιάλια”, γράφει ότι αν και διπλωματικοί κύκλοι δήλωναν ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν θα εξέφραζε την υποστήριξή της στην ε/κ πλευρά, έκανε ακριβώς το αντίθετο.

Η ”Ορτάμ” έχει τίτλο ”Μέρκελ: σε σύγκριση με την τουρκική πλευρά, οι Ε/κ βρίσκονται πιο μπροστά στην επίλυση του Κυπριακού”.

Υπό τον τίτλο ”Γιατί απλά δεν σωπαίνεις”, η εφημερίδα ”Χαμπερντάρ” γράφει ότι Τ/κ πολιτικοί αντέδρασαν στις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου και ιδιαίτερα στην αναφορά της ότι ενώ η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για έναν έντιμο συμβιβασμό, η τουρκική δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα βήματα.

Σε δηλώσεις τους στην εν λόγω εφημερίδα, οι Τ/κ πολιτικοί χαρακτήρισαν απαράδεκτο το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ δεν επισκέφθηκε το ψευδοκράτος για να μη δυσαρεστήσει -όπως είπαν- τους Ε/κ.

Στην επίσκεψη Μέρκελ αναφέρθηκαν και όλα τα τουρκικά και τ/κ τηλεοπτικά δίκτυα.

Στα στιγμιότυπα που προβλήθηκαν από τη συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον Χριστόφια, υπήρχε η λεζάντα «Μίλησε σαν τον Παπανδρέου».

«Δεν γνωρίζει τις πραγματικότητες»

Δεν γνωρίζει τις πραγματικότητες στην Κύπρο η Γερμανίδα Καγκελάριος, δήλωσε ο ψευδοπρωθυπουργός Ιρσέν Κουτσούκ, σχολιάζοντας τις αναφορές Μέρκελ στις συνομιλίες.

Όπως μεταδίδει ο παράνομος Μπαϊράκ, ο ψευδοπρωθυπουργός απέδωσε στην κ. Μέρκελ κακές προθέσεις, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις της «σόου και μέρος ενός προσχεδιασμένου σεναρίου».

Είναι κομμουνιστής, αλλά…

Η Γερμανίδα Kαγκελάριος κέρδισε τη συμπάθεια των Κυπρίων, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

«Συγκινητικό ενδιαφέρον», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Suddeutsche Zeitung για την επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην επίσκεψη της Καγκελαρίου στη Μάλτα και στην Κύπρο και υπογραμμίζει: «”Με βαθιά εκτίμηση” υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας τη Γερμανίδα Καγκελάριο. Ο κ. Χριστόφιας είναι κομμουνιστής, αλλά συνεννοείται θαυμάσια μαζί της».

«Οι επισκέψεις της κ. Μέρκελ στη Μάλτα και την Κύπρο δεν υπόσχονται εντυπωσιακά πολιτικά αποτελέσματα, αλλά η σημασία τους θα αξιολογηθεί μακροπρόθεσμα, καθώς στην ΕΕ χρειάζονται όλες οι φωνές και οι ψήφοι, είτε προέρχονται από μικρές είτε από μεγάλες χώρες.

»Η κ. Μέρκελ ήξερε τι περίμεναν από αυτήν στην Κύπρο. Και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδειξε “συγκινητικό ενδιαφέρον” για την κατάσταση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων του διχοτομημένου νησιού», συνεχίζει.

Η εφημερίδα γράφει ότι ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε την Καγκελάριο για την υποστήριξή της στο ξεπέρασμα “αυτής της 40χρονης τραγωδίας”, όπως δήλωσε, ενώ η Άγκελα Μέρκελ επαίνεσε την “τόλμη, τη δημιουργική του διάθεση”, αλλά και την έφεση του κ. Χριστόφια για εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων, που μέχρι τώρα δεν βρήκε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

«Η παρουσία της Καγκελαρίου στο φυλάκιο των ΗΕ, απ’ όπου έριξε μια ματιά στη διχοτομημένη Λευκωσία, ήταν όμως στιγμή ιστορικής σημασίας, διότι κοιτώντας από κει τη διαχωριστική γραμμή διαπιστώνεις πως η 27η χώρα-μέλος της Ε.Ε. είναι κατά κάποιον τρόπο μισή», συνεχίζει η εφημερίδα.

Στροφή της Μέρκελ

Ασυνήθιστα σαφής εκτιμάται ότι ήταν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αλλά και το μήνυμά της από την Κύπρο προς την Τουρκία, από την οποία ζητά να επιδείξει περισσότερη συμβιβαστική διάθεση στην κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Όπως αναφέρει, Γερμανοί αναλυτές, όπως ο Μαρκ-Όλιβερ φον Ρίγκεν του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, dpa, διακρίνουν μια στροφή της Μέρκελ στο ζήτημα της αντιμετώπισης των σχέσεων Τουρκίας και Κύπρου, που ίσως ενοχλήσει την Άγκυρα, αλλά αυτό προφανώς συνιστά, όπως αναφέρει, συνειδητή επιλογή της Καγκελαρίου, η οποία απλώς θέλει να ρίξει το μπαλάκι στην τουρκική πλευρά.

Και αυτό, αναφέρει, καταδεικνύεται από τη σαφή στήριξη προς τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Η Καγκελάριος επαινεί τα μέχρι τώρα βήματα της κυπριακής ηγεσίας. «Επιδείξατε εποικοδομητική στάση και διάθεση για συμβιβαστικές λύσεις, η οποία, δυστυχώς, δεν σας ανταποδόθηκε», είπε η κ. Μέρκελ απευθυνόμενη στον Πρόεδρο Χριστόφια.

Επαίνεσε τα κυπριακά βήματα

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάλεσε την Τουρκία την Τρίτη να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες, προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση, η οποία κρατεί διαιρεμένη τη νήσο Κύπρο της ανατολικής Μεσογείου, για περισσότερο από τρεις δεκαετίες.

Η κ. Μέρκελ, όπως αναφέρει στις ειδήσεις του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά τις συνομιλίες που είχε προχθές με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, επαίνεσε τα βήματα που έκανε η κυπριακή Κυβέρνηση, λέγοντας πως αυτές οι ενέργειες ”έχουν πραγματικά αποδείξει τη θέληση για συμβιβασμό, όμως, δυστυχώς, δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε ανταπόκριση έως τώρα από την άλλη πλευρά”.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: