Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδού το σχέδιο ΔΝΤ και ΕΕ για την Ελλάδα

24/01/2011

Το σχέδιο του ΔΝΤ που φαίνεται να υιοθετεί η Ε.Ε. για συνολική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους με την τακτική του swap. Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – πιστωτών με την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου. Θεαματικά οφέλη και για το Χρηματιστήριο.

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Πολύ κοντά σε μια λύση που θα εξασφαλίζει την «ήπια» και «εθελοντική» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση με την καθοδήγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η προεργασία έγινε στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και οι σχετικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», το ΔΝΤ έχει εκπονήσει ένα σχέδιο το οποίο, πέραν της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, θα εξασφαλίζει και την επιμήκυνση σχεδόν του συνόλου του χρέους (330 δισ. ευρώ σήμερα), με την καθοριστική συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δοθεί η δυνατότητα να διαπραγματευτεί η Ελλάδα με τους πιστωτές της την ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν με άλλους τίτλους μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, αλλά και διαφορετικού rating. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το EFSF θα παράσχει στην Ελλάδα εγγυήσεις για την έκδοση ομολογιακού προϊόντος το οποίο θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν σήμερα οι πιστωτές της. Το σημείο-κλειδί είναι ότι το swap αυτό θα γίνει στην ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σήμερα σε κυκλοφορία. Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνεται τυπικά haircut, άρα και νομικά δεν υπάρχει αναδιάρθρωση με συνθήκες αλλαγής της συμφωνίας δανειστή και δανειζόμενου. Με απλά λόγια, από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει επισήμως haircut, δεν θα μπορούν να ενεργοποιηθούν και τα CDS επί των ελληνικών ομολόγων. Και παράλληλα δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, που στην περίπτωση ενός haircut θα απειλούνταν με κατάρρευση, μια και αποτιμούν τα ομόλογα στην ονομαστική τους αξία.

Συμφέρει η ανταλλαγή

Οι εκτιμήσεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ, καθώς και της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ότι η διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή των ομολόγων και τη συνολική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους θα γίνει αποδεκτή σε ποσοστό που θα προσεγγίσει ίσως και το 90% από τους κατόχους σήμερα ελληνικών ομολόγων. Καθώς χρήση της δυνατότητας αυτής θα κάνουν σίγουρα οι ελληνικές τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα μεγάλα διεθνή πιστωτικά ιδρύματα. Και τούτο καθώς τα νέα προϊόντα που θα αντικαταστήσουν τα κυκλοφορούντα ομόλογα θα διαθέτουν rating που θα είναι «ΑΑ» ή και «ΑΑΑ», αφού θα φέρουν την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου. Θεωρείται σίγουρο όμως ότι θα υπάρξουν και πλευρές, κυρίως hedge funds, που θα προτιμήσουν να κρατήσουν τα «παλιά ομόλογα», με τα οποία εξασφαλίζουν μεγαλύτερες αποδόσεις, καθώς είναι αυτονόητο ότι στα νέα προϊόντα το επιτόκιο θα είναι σαφώς μικρότερο, εφόσον δεν θα εμπεριέχει πλέον ρίσκο. Ομως αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα και εκτιμάται ότι θα καλυφθεί είτε μέσω εκδόσεων εντόκων γραμματίων είτε με τη δυνατότητα που θα έχει πλέον η χώρα να ξαναβγεί στις αγορές, μια και θα έχει λύσει το σημερινό πρόβλημα χρέους.

Οι πολιτικοί και τα εναλλακτικά σενάρια

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η τελική απόφαση ανήκει στους πολιτικούς και στη Σύνοδο Κορυφής. Οι τεχνοκράτες πάντως θεωρούν ότι είναι το ιδανικό σενάριο, καθώς δεν προϋποθέτει την εκταμίευση κεφαλαίων από τα κράτη-μέλη, παρά μόνο αν χρειαστεί την παροχή εγγυήσεων από τις χώρες προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη και με την έκδοση κάποιων ομολόγων, π.χ. με zero coupon από χώρες με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα όπως η Γερμανία, προς το Ταμείο, χωρίς να χρειαστεί να επιβαρυνθούν τελικά οι ίδιες οι χώρες, γεγονός που δίνει και πολιτικό άλλοθι. Από εκεί και πέρα βέβαια, υπάρχουν και εναλλακτικά σενάρια αν διαπιστωθούν αδιέξοδα, όπως το ενδεχόμενο να προβεί το EFSF σε επαναγορές ομολόγων από χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ή να χορηγήσει προνομιακά δάνεια σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιρλανδία προκειμένου να επαναγοράσουν τα ίδια τα κράτη τα ομόλογά τους. Ομως αυτές οι λύσεις ουσιαστικά προϋποθέτουν haircut, κάτι που δεν είναι επιθυμητό.

Haircut; Οχι μεν, αλλά…

Εδώ, βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε ότι, αν τελικά υιοθετηθεί το σχέδιο που σήμερα αποκαλύπτουμε, μπορεί τυπικά να μην υπάρχει «κούρεμα», όμως στην ουσία οι πιστωτές χάνουν σε απόδοση. Κατ’ αρχήν χάνουν σε επιτόκιο, ενώ, αν φυσικά προσπαθήσουν να πωλήσουν στη δευτερογενή αγορά το νέο πιο μακροχρόνιο ομόλογο, το discount θα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το ομόλογο μικρότερης διάρκειας που σήμερα έχουν στην κατοχή τους. Και βέβαια, ακόμη και με την ίδια ονομαστική αξία, άλλη φυσικά θα είναι η αξία του χρήματος σε 3 ή 5 ή 10 χρόνια και άλλη σε 20 ή 30. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, haircut υπάρχει και φυσικά συντελείται μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όσο κι αν αυτή η έκφραση έχει δαιμονοποιηθεί. Απλώς θα γίνει με ήπιο τρόπο και «καλυμμένα», μέσα από τη διαπραγμάτευση χώρας και πιστωτή, ώστε να μην εγείρεται άμεσα ζήτημα απώλειας για τον πιστωτή, όπως θα συνέβαινε αν τα ομόλογα αγοράζονταν είτε από τη χώρα είτε από το Ταμείο στην εμπορική τους αξία.

Απομένουν τα… τεχνικά

Είναι πάντως αυτονόητο ότι το σενάριο αυτό που τείνει να επικρατήσει, ως προς το τεχνικό του μέρος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αλλωστε το μοντέλο που θα ακολουθηθεί για την Ελλάδα θα ισχύσει και για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αλλά και για την Ισπανία αν χρειαστεί. Πώς θα «κλειδώσει» σε σχέση με τον Μόνιμο Μηχανισμό που προωθείται και πώς θα λειτουργήσει χρονικά μένει να διευκρινιστεί. Οπως και το ποια ακριβώς μέθοδος χρηματοδότησης για να γίνει η επιμήκυνση θα προτιμηθεί. Ή πώς θα συνδυαστεί με το δάνειο των 110 δισ. ευρώ και ποιο θα είναι το επιτόκιο και άλλα πολλά. Βαθιές ανάσες στην οικονομία, μεγάλα οφέλη στις τράπεζες Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι το σχέδιο αυτό μπορεί να δώσει βαθιές ανάσες και προοπτική στην ελληνική οικονομία. Η οποία θα μπορεί, από τη στιγμή που θα απεγκλωβιστεί μακροπρόθεσμα από τον βραχνά της εξεύρεσης κεφαλαίων και την υποχρέωση να πληρώνει ακριβά τοκοχρεολύσια, να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της. Γιατί εκεί θα παιχτεί όλο το στοίχημα τα επόμενα χρόνια. Και τούτο καθώς είναι δεδομένο ότι η λύση αυτή θα συνοδευτεί και από ακόμη πιο αυστηρή επιτήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι βέβαιο ότι οι Βρυξέλλες θα απαιτήσουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα.

Θεαματικά οφέλη

Από την άλλη πλευρά, θα υπάρξουν θεαματικά οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες, από τη στιγμή που θα βρεθούν πλέον να κατέχουν ομόλογα με υψηλή αξιολόγηση. Πέρα από την αναβάθμιση συνολικά της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται να ακολουθήσει μετά την επιμήκυνση, από τη στιγμή που θα αρθεί ο συστημικός κίνδυνος για τη χώρα, άμεσα αναβαθμίζεται και το πιστωτικό σύστημα. Επιπρόσθετα, οι τράπεζες που θα διαθέτουν πλέον ομόλογα με «Α» rating, και όχι junk bonds που δέχεται μόνο η ΕΚΤ, θα μπορέσουν να βγουν και πάλι στη διατραπεζική αγορά που θα ανοίξει γι’ αυτές και να αντλήσουν κεφάλαια με ευνοϊκούς όρους, ενώ σταδιακά θα επιτευχθεί και η απεξάρτησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αποκτήσει έτσι και πάλι τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία, καθώς οι «δεξαμενές» που σήμερα είναι άδειες, όπως έχει τονίσει και ο κ. Ράπανος, θα γεμίσουν ξανά και μάλιστα με ευνοϊκό κόστος. Και αυτό ασφαλώς θα έχει ευμενή επίδραση και στην αξιολόγηση των τραπεζών από τους διεθνείς οίκους. Και φυσικά η αντίδραση των τελευταίων ημερών στο Χρηματιστήριο, όπου παρατηρήθηκε «σάρωμα» μετοχών από ξένους οίκους και κυρίως από την Goldman Sachs, δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις αυτές. Αλλωστε η G.S. αναμένεται να παίξει ρόλο-κλειδί στην αναδιάρθρωση αυτή του ελληνικού χρέους, καθώς άλλωστε η λύση που προωθείται δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη που πρότεινε ο οίκος στην ελληνική κυβέρνηση κατά τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές.

Πηγή: http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=260815&nt=108&lang=1

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: