Μετάβαση στο περιεχόμενο

Α/ΓΕΕΘΑ στο ΝΑΤΟ:”Οι λαθρομετανάστες κοστίζουν στην Ελλάδα”.

29/01/2011

Να συνυπολογιστεί το κόστος που πληρώνει η Ελλάδα με την υποδοχή χιλιάδων λαθρομεταναστών,στην συνεισφορά της στην υπόθεση του Αφγανιστάν,επεσήμανε ο Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ι.Γιάγκος κατά τη διάρκεια της 164ης Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής (Military Committee) του NATO.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις τρέχουσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και ειδικότερα στην εξέλιξη και το μέλλον της KFOR, της ISAF, της ‘’ACTIVE ΕΝDEAVOUR’’ και της επιχείρησης κατά της πειρατείας “OCEAN SHIELD”.

Αναφορικά με την επιχείρηση KFOR σημειώθηκε η μετάβαση στην Φάση 2 από την 1η Μαρτίου 2011, ενώ κατά τη συζήτηση για την επιχείρηση ISAF, επισημάνθηκε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ότι θα πρέπει να συνυπολογισθεί στη συνεισφορά της Ελλάδος το κόστος και οι συνέπειες από την αυξανόμενη ροή παράνομων μεταναστών από το Αφγανιστάν και Πακιστάν.

 

 Επιπλέον, στις συναντήσεις της 10ης Συνόδου με τους Μεσογειακούς Εταίρους (Mediterranean Dialogue-MD) και της 25ης Συνόδου με τις χώρες Ευρωατλαντικής Συνεργασίας (Euro-Atlantic Partnership Council-EAPC) συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης και εξορθολογισμού των προγραμμάτων αυτών σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου Στρατηγικού Δόγματος του ΝΑΤΟ που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο της Λισαβόνας.

Κατά τη 15η Σύνοδο της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC) επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση με τη Ρωσία με την επίτευξη σε ένα βελτιωμένο στρατηγικό πρόγραμμα συνεργασίας για το έτος 2011 ενώ καταγράφηκαν οι προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων.

Κατά την 26η Σύνοδο της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) πραγματοποιήθηκε ενημέρωση αναφορικά με το μετασχηματισμό των Ουκρανικών ΕΔ ενώ επισημάνθηκε και η συμβολή της Ουκρανίας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Α/ΓΕΕΘΑ με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen, όπου έγινε κυρίως ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις μετά τη Λισαβόνα.

Παράλληλα, ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ι. Γιάγκος, στο περιθώριο της Συνόδου, συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αντιστράτηγο Gabi Ashkenazi, όπου συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ στο Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SHAPE) κατόπιν πρόσκλησης του Ανώτατου Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SHAPE) Ναυάρχου James Stavridis, όπου συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος για τη χώρα και τη Συμμαχία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνάντησε και αντάλλαξε απόψεις με τα στελέχη των ΕΔ που υπηρετούν στο SHAPE.

Πηγή: On Alert

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: