Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τουρκία:Πρωτιά σε παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά το ΕΔΑΔ

29/01/2011

Του Άγγελου Αθανασόπουλου

Τον διόλου τιμητικό τίτλο του χειρότερου παραβάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απένειμε για άλλη μία χρονιά στην Τουρκία, με την ετήσια έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΔΑΔ).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε το ΕΔΑΔ για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις 47 χώρες που έχουν υπογράψει την ομώνυμη Ευρωπαϊκή Σύμβαση, η γειτονική χώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση καθώς περίπου το 18,5% των καταδικαστικών αποφάσεων του Δικαστηρίου που εκδόθηκαν το 2010 αφορούν στην Τουρκία.

Ακολουθούν η Ρωσία, με ποσοστό 14,5% επί των καταδικαστικών αποφάσεων και η Ρουμανία με περίπου 9,5%. Συνολικά, για το 2010, έφθασαν να εξεταστούν από το ΕΔΑΔ 278 υποθέσεις από την Τουρκία και μόνο σε εννέα από αυτές δεν διαπιστώθηκαν παραβιάσεις.

 

Οι δύο χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία αφορούν στο δικαίωμα σε μία δίκαιη δίκη (για το οποίο έγιναν 42 προσφυγές) και στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης δικαστικών διαδικασιών (έγιναν 83 προσφυγές).

Επίσης, η Τουρκία είναι δεύτερη πίσω από τη Ρωσία ως η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφυγών που αναμένουν να εκδικαστούν από το ΕΔΑΔ.

Πηγή: Το Βήμα

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: