Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παπακωνσταντίνου στο Reuters:Συζητείται η επαναγορά του χρέους – Παπανδρέου στο Νταβός: Δεν κινούμαστε προς αναδιάρθρωση

29/01/2011

«Το ελληνικό πρόβλημα ήταν περισσότερο πρόβλημα διακυβέρνησης και αδιαφάνειας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συζήτηση που γίνεται σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας, με θέμα τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν από ένα χρόνο, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, «με ρωτούσαν αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Εμείς, πρόσθεσε, πήραμε όλα τα μέτρα και με υπευθυνότητα κάναμε το καθήκον μας. Στην Ελλάδα δώσαμε μεγάλη έμφαση στην πλήρη διαφάνεια και ήδη σήμερα είμαστε από τις πιο διαφανείς χώρες στον κόσμο. Μειώσαμε το έλλειμμα κατά 6%, επιλύσαμε το ασφαλιστικό και ανοίξαμε τα κλειστά επαγγέλματα». Σε αυτά, όπως είπε, οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει ακόμα.

Απέρριψε επίσης κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους. «Δεν κινούμαστε προς την αναδιάρθρωση. Έχουμε ξεκάθαρο οδικό χάρτη. Ελπίζουμε να ανοιχτούμε στις αγορές ακόμα και φέτος», είπε.

 Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τονίζοντας ότι πρέπει να είναι πιο διαφανές και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές. Αναφερόμενος στο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι αυτός πρέπει να είναι ισχυρός και ταυτόχρονα ευέλικτος.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ ανέφερε ότι αναδιάρθρωση ή περικοπή (haircut) χρέους χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν είναι στο πρόγραμμα.

«Δεν υπάρχει κρίση του ενιαίου νομίσματος. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο», ανέφερε ο γάλλος διοικητής.

———————————————————————————————————————————————–
Μιλώντας στο Reuters από το Νταβός της Ελβετίας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι στο τραπέζι των ανεπίσημων συζητήσεων που γίνονται αυτή την περίοδο στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους είναι και το θέμα της επαναγοράς ελληνικού χρέους.

«Για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα και έτσι είναι μία ιδέα που συζητείται, όχι επισήμως. Η ιδέα, όπως και άλλες, αξίζει κάποια συζήτηση», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το Reuters. 

Την ύπαρξη συζητήσεων σχετικά με την ενδεχόμενη επαναγορά κρατικού χρέους από τη δευτερογενή αγορά εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) επιβεβαίωσε σήμερα με δηλώσεις της και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ακόμα ότι η ολοκληρωμένη λύση-πακέτο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, που αναμένεται τους επόμενους δύο μήνες, θα βοηθήσει να βελτιώσει το κλίμα στις αγορές. 

«Αυτό θα μας επιτρέψει κατά τη διάρκεια του έτους, ίσως κατά το τέλος της χρονιάς, να επιστρέψουμε με εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας», πρόσθεσε.

Παρατήρησε ακόμα ότι χρειάζεται να ενισχυθούν η «δύναμη πυρός» και η ευελιξία του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF.

Επιστροφή στις διεθνείς αγορές χρήματος εντός του έτους

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ακόμη ότι προσβλέπει στη βελτίωση των προοπτικών για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική προσαρμογή μέσα στο 2011. Η ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το χρέος της, είπε ο Υπουργός, θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να έχει οικονομική ανάπτυξη και πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, προσθέτοντας ότι η επιτυχία στους τομείς αυτούς θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές, αν είναι κατάλληλες οι συνθήκες σε αυτές, αργότερα στη διάρκεια του έτους. 

Ο Υπουργός ενέμεινε στην επίσημη πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ 3% το 2011, αλλά πρόσθεσε: «Να δούμε, αν μπορούμε να εκπλήξουμε την αγορά». Σε σχέση με το δάνειο των 110 δις. ευρώ που πήρε η Ελλάδα, ο Υπουργός είπε ότι περιμένει οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του και να μειώσουν το επιτόκιο, για να γίνει διατηρήσιμο το χρέος.

 Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα αναδιαρθρώσει το χρέος της έναντι των ιδιωτών επενδυτών.

 Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι κατανοεί το θυμό των Ελλήνων για τον αργό ρυθμό με τον οποίο πηγαίνουν στη Δικαιοσύνη υποθέσεις για φορολογικές απάτες και λαμβάνονται αυστηρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, αλλά τόνισε ότι με τους νέους νόμους επιταχύνεται η εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων, μειώνεται ο αριθμός των πιθανών προσφυγών και προβλέπεται ποινή φυλάκισης για τους φοροφυγάδες, ακόμη και αν πληρώσουν την οφειλή τους.

Σε ότι αφορά στους ιδιοκτήτες πλοίων, ο Υπουργός είπε ότι η εξαίρεσή τους από τη φορολογία προβλέπεται από το Σύνταγμα, επειδή δεν λειτουργούν στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Επίκαιρα

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: