Μετάβαση στο περιεχόμενο

«H Αίγυπτος είναι λιγότερο επικίνδυνη από την Ελλάδα»

01/02/2011

Η εφημερίδα Wall Street Journal «επιστρέφει» στο ζήτημα του ελληνικού χρέους με ένα δημοσίευμα που χρήζει μεγάλης ανάλυσης.

Σε μια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθούν να πείσουν τις αγορές ότι η Ελλάδα αποκαθιστά την αξιοπιστία της και την πιστοληπτική της ικανότητα, η έγκυρη οικονομική εφημερίδα ρίχνει λάδι στη φωτιά εκμεταλλευόμενη την πολιτική συγκυρία των δραματικών γεγονότων στην Αίγυπτο.

Η εφημερίδα επικαλείται τη δήλωση προέδρου μεγάλης τράπεζας, ο οποίος δήλωσε «ότι πρέπει να παίρνουν ναρκωτικά αν νομίζουν ότι πρόκειται να ξεπληρώσουν το χρέος τους», αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος. Επίσης η εφημερίδα αναφέρει εμφαντικά ότι τα ασφάλιστρα για το ελληνικό χρέος είναι περίπου διπλάσια από αυτά της Αιγύπτου που πάρα τη δραματική πολιτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει δεν κινδυνεύει από χρεοκοπία.

Μπορεί η κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα να είναι δύσκολη αλλά τα οικονομικά της δεν χαρακτηρίζονται από την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τα οικονομικά της Ελλάδας ή άλλων χωρών της ευρωζώνης. Η εικόνα που περιγράφει η Wall Street Journal ανταποκρίνεται στην άποψη που επικρατεί σε ένα μέρος των εκπροσώπων των αγορών και έρχεται να θορυβήσει ενώ «ακόμα οι καρέκλες των συνέδρων στο Νταβός είναι ζεστές».

Οι κερδοσκόποι περιμένουν τέτοια δημοσιεύματα που τεκμηριώνονται από αποσπασματικά στοιχεία για να χαράξουν τη στρατηγική τους. Άσχετα να συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με την «ελληνική συνταγή» και την πολιτική της Ε.Ε., τα «Επίκαιρα» πιστεύουν ότι οι πιέσεις προς την ευρωζώνη θα συνεχιστούν εφόσον υπάρχουν ευήκοα ώτα. Από την άλλη η αξιολόγηση της διασποράς τέτοιων αναλύσεων μπορεί να βοηθήσει στην επαναθεώρηση της πολιτικής και της «συνταγής» στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Πηγή: Επίκαιρα

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: