Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παράθυρο για «κούρεμα» μισθών στον ιδιωτικό τομέα άνοιξε ο υπ.Οικονομικών

03/02/2011

Παράθυρο για «κούρεμα» μισθών στον ιδιωτικό τομέα άνοιξε ο υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση ο κ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η «ανταγωνιστικότητα περνάει μέσα απ’ το κόστος εργασίας».

Η δήλωση του έρχεται δύο μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου φέρεται ότι θα παρουσιαστεί το αποκαλούμενο «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» που προτείνει η Γερμανία και το οποίο θα απαιτεί περισσότερες περικοπές μισθών και αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη σε όλη την ΕΕ, στο πλαίσιο του ευρύτερου μηχανισμού για τη θωράκιση της Ευρώπης.

Επίσης ο υπ. Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί η αναλογία του 5 προς 1 στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, αν και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση των μισθών στο δημόσιο.

Για το θέμα της επαναγοράς των ομολόγων ο κ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως δεν υπάρχει απόφαση επί της αρχής, αλλά διάφορες ανεπίσημες προτάσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να δοθεί μία ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση χρέους, που σημαίνει περισσότερα χρήματα στο… τραπέζι και χαμηλότερα επιτόκια. Επίσης, τόνισε ότι στη Σύνοδο του Μαρτίου αναμένει την τελική απόφαση για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, στα πλαίσια του τελικού πακέτου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε επίσης πως, στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής θα χαραχθεί ένας οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρωπαϊκού χρέους, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Για τη φοροδιαφυγή ο υπουργός σημείωσε πως οι πράξεις συστηματικής και μεγάλης φοροδιαφυγής δεν θα μείνουν ατιμώρητες καθώς είναι έγκλημα κατά του κοινωνικού συνόλου. Επίσης επέμεινε ότι η φοροδιαφυγή θα έχει κακουργηματικό χαρακτήρα από κάποιο χρηματικό ποσό και πάνω, κάτι που επεσήμανε και λίγη ώρα πριν στους 41 φορείς που κάλεσε στο υπουργείο προκειμένου να συζητηθεί το υπο κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο.

Στη συνέντευξη του παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει μαγική λύση για τη φοροδιαφυγή και τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εμπεδώσει την αίσθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης μέσω της αντικειμενοποίησης των ελέγχων.

Πηγή: Ισοτιμία

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: