Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέα στήριξη 30 δισ. στις τράπεζες

12/02/2011

Την παροχή 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες, μέσω εγγυήσεων για να ενισχύσουν την – μηδενική έως σήμερα- παροχή ρευστότητας προς τους πολίτες περιλαμβάνει το πρόγραμμα που έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών. Υπόσχεται μεταξύ άλλων να φέρει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής, την τοποθέτηση οικονομικών υπευθύνων σε όλους τους φορείς της Κεντρικής κυβέρνησης και εξειδίκευση των μέτρων μέχρι τέλος Μαρτίου.

Σημειώνεται πως οι τράπεζες έχουν πάρει κατά καιρούς εγγυήσεις χωρίς, όμως, να αυξάνουν τη παροχή δανείων. Ενδεικτικό είναι ότι τον Δεκέμβριο ο ρυθμός δανειοδότησης έπιασε «πάτο» γυρνώντας σε αρνητικό πρόσημο.

Επιπροσθέτως η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για μείωση μισθών στις τράπεζες, κίνηση την οποία καταγγέλουν εδώ και καιρό οι συνδικαλιστές τραπεζίτες. Στις «δράσεις» για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «στα σχέδια των τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνονται και δράσεις για την μείωση του λειτουργικού και του μισθολογικού κόστους».

Στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων, περιλαμβάνεται ακόμη η αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης μέχρι το καλοκαίρι, απλοποίηση του φορολογικού πλαισίου, το ενδεχόμενο διορθωτικών διατάξεων στο νέο εργασιακό νόμο, δράσεις για την ενίσχυση του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου αλλά και για τη διευκόλυνση των εξαγωγών.

Τα μέτρα που θα παρθούν για τη μείωση του ελλείμματος στο 7,4%, ή σε ανώτατο βαθμό στα 17 δισ. ευρώ το 2011, θα επικεντρώνονται στους εξής τομείς:

  • ♦δημόσιες επιχειρήσεις
  • ♦άλλους δημόσιους οργανισμούς
  • ♦φορολογική μεταρρύθμιση
  • ♦μισθολόγιο του δημοσίου τομέα
  • ♦δημόσια διοίκηση
  • ♦κοινωνική πολιτικη
  • ♦υγεία
  • ♦δημόσιες επενδύσεις

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: