Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πως θα αξιοποιηθεί δημόσια περιουσία ύψους 300 δισ. ευρώ

12/02/2011

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, συνολικής αξίας περίπου 300 δισ. ευρώ, προχωρά η κυβέρνηση.

Πρώτος στόχος είναι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου να συγκεντρώσει μέσα στους επόμενους μήνες τη διαχείριση όλων των ακινήτων του Δημοσίου, απορροφώντας το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) και της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ. Ακόμη, εξετάζεται η παραχώρηση στη νέα εταιρεία ακόμη και ακινήτων που διαχειρίζονται άμεσα τα υπουργεία.

Μόνο η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου διαχειρίζεται ακίνητα αξίας 272 δισ. ευρώ, τα οποία αποδίδουν κάθε χρόνο έσοδα μόλις 30 εκατ. ευρώ. Η ΚΕΔ διαθέτει 71.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής εκτιμώμενης έκτασης 3,5 εκατ. στρεμμάτων.

Σε περίπου 30 δισ. ευρώ υπολογίζεται η περιουσία που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης. Συνολικά πρόκειται για περισσότερους από 370 τίτλους τουριστικών ακινήτων σε παραλίες και στις καλύτερες τοποθεσίες της χώρας.

Η Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ διαχειρίζεται συνολικά 15 τίτλους σταδίων και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Εντός των ημερών θα υπάρξει ακρόαση στη Βουλή του προτεινόμενου Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου για την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν προσληφθεί οι σύμβουλοι επιλογής ακινήτων που θα βοηθήσουν στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Σε ό,τι αφορά στο μοντέλο αξιοποίησης εξετάζεται είτε η διαχείριση μέσω συμβάσεων παραχώρησης, όπως ήδη προβλέπει και ο Νόμος 3049/2002, είτε η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων μέσα από εταιρείες συμμετοχών, χωρίς να αποκλείεται ενδεχόμενη εισαγωγή των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πηγή: Voria.gr

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: