Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχεδιάζουν «ιδιωτικοποίηση» της Εγνατίας και του ορυκτού πλούτου!

17/02/2011

Σύμφωνα με σημερινή αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου» παραχώρηση δικαιωμάτων εξόρυξης πετρελαίου, λιγνίτη, ουρανίου, χρυσού και άλλων πολύτιμων υλικών του υπεδάφους της χώρας σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους των ΗΠΑ, της Γερμανίας καιν άλλων «δανείων δυνάμεων», για πολλές δεκαετίεςμ με «αντάλλαγμα» την προείσπραξη μέρους των προσδοκώμενων εσόδων είναι ένα από τα επιμέρους σχέδια-σοκ που προωθεί η … σοσιαλιστική κυβέρνηση, στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας για την εκποίηση του εθνικού πλούτου και την είσπραξη 50 δισ. ευρώ!

Η διαδικασία της προείσπραξης εσόδων και της παραχώρησης δικαιωμάτων του Δημοσίου με συμβάσεις μακροχρόνιας παραχώρησης (για 20, 30 ή 40 χρόνια) θα αφορά όχι μόνο τις δραστηριότητες εκμετάλλευσης του ελληνικού υπεδάφους, αλλά και τα κρατικά λαχεία και τους αυτοκινητόδρομους, όπως η Εγνατία. Επίσης θα προωθηθούν συμβάσεις παραχώρησης της εκμετάλλευσης για τους αυτοκινητόδρομους Ελευσίνας-Κορίνθου Πάτρας-Πύργου, την Ιονία Οδό, το τμήμα Μαλλιακός-Κλειδί και την επέκταση της σύμβασης της Αττικής Οδού.

Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθείται, θα συσταθούν εταιρείες στις οποίες θα δοθούν ως «προίκα» οι μελλοντικές πρόσοδοι του ελληνικού Δημοσίου από συγκεκριμένες δραστηριότητες. Στη συνέχεια, οι εταιρείες αυτές θα μεταβιβάζονται σε ιδιώτες έναντι τιμημάτων χαμηλότερων του ύψους των αναμενόμενων εσόδων για μια σημαντική χρονική περίοδο π.χ. για την προσεχή 20ετία, 30ετία ή 40ετία. Και αυτό διότι ο αγοραστής-επενδυτής θα αναλαμβάνει το ρίσκο της μη επίτευξης των προβλεπόμενων εισπράξεων για τα έτη στα οποία θα του έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα. Ουσιαστικά θα πρόκειται για συμβάσεις μακροχρόνιας παραχώρησης δικαιωμάτων. Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο θα εισπράττει σταδιακά αλλά πολύ πιο νωρίς ένα μέρος των μελλοντικών εσόδων που θα είχε αν ασκούσε το ίδιο τη δραστηριότητα και θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα προεισπραττόμενα ποσά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Με τη λήξη της χρονικής διάρκειας της σύμβασης, δηλαδή μετά από 20 ή 30 ή 40 χρόνια, θα επανέρχεται στο Δημόσιο το δικαίωμα άσκησης της δραστηριότητας. Ωστόσο δεδομένων των συνεχών πιέσεων που θα υπάρχουν και τα επόμενα χρόνια για την αποπληρωμή ολοένα αυξανόμενων χρεών από το Δημόσιο οι συμβάσεις είναι βέβαιο ότι θα παρατείνονται και οι ορμώμενοι από χώρες των «δάνειων δυνάμεων» ιδιώτες επενδυτές θα γίνουν ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου που υπάρχουν στο υπέδαφος της χώρας και των ορυχείων χρυσού, ουρανίου και λιγνίτη της Ελλάδος!

Κανείς εξάλλου δεν μπορεί να αποκλείσει τη σκόπιμη υποεκτίμηση των μελλοντικών εσόδων, ώστε το Δημόσιο να εισπράξει τελικά πολύ λιγότερα από αυτά που θα εισέπραττε αν ασκούσε το ίδιο τα δικαιώματά του!

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι όπως ήδη έχει αποκαλύψει ο «Ε.Τ.», στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου «ρευστοποίησης» περιουσιακών δικαιωμάτων του Δημοσίου θα δρομολογηθούν και οι ακόλουθες διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων:

-Απ’ ευθείας πώληση περιουσιακών δικαιωμάτων (συμμετοχών σε εταιρείες, τίτλων ιδιοκτησίας επί ακινήτων, δικαιωμάτων εκμετάλλευσης κ.λπ.), μέσω διαγωνισμών

-Συμβάσεις μακροχρόνιων μισθώσεων, κυρίως για ζώνες αιγιαλού και παραλίας, μικρά νησιά, βραχονησίδες, χερσονήσους και άλλες δημόσιες εκτάσεις.

-Δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων-φιλέτων του ελληνικού Δημοσίου το οποίο θα δοθεί από το ελληνικό Δημόσιο ως εγγύηση για τη λήψη δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας! Η χώρα θα δανείζεται από το ΕΤΧΣ με  εγγύηση δημόσια περιουσία και με τα δάνεια που θα λαμβάνει θα αποπληρώνει το παλαιό της χρέος!

http://www.e-typos.com/

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: