Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΜΚΟ: το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι

17/02/2011

Φαίνεται ότι οι εισαγγελικές αρχές αποφάσισαν επιτέλους να ασχοληθούν με τη βρωμερή υπόθεση που λέγεται «χρηματοδότηση ΜΚΟ από το Υπουργείο Εξωτερικών». Μετά από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα με τίτλους όπως «528 ΜΚΟ στο τραπέζι«, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ι. Σακελάκος, έδωσε παραγγελία προς τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος να διενεργήσουν άμεσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί εάν και σε ποιες περιπτώσεις έχουν διεπραχθεί σοβαρά αδικήματα, όπως απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και της Ε.Ε..

Όπως δημοσιεύθηκε στον τύπο, στο πλαίσιο της έρευνας θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν συσταθεί από το 1997 μέχρι σήμερα προκειμένου να εξακριβωθεί ποια χρηματικά ποσά έχουν λάβει και κυρίως εάν αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που διατέθηκαν.

Το ερώτημα όμως είναι: θα φτάσει η εισαγγελική έρευνα τόσο ψηλά όσο πρέπει; Γιατί «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι»… Και για να μη μασάμε τα λόγια μας, το κεφάλι είναι ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, από την εποχή που «διαφέντευε» το Υπουργείο Εξωτερικών. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Η επίμαχη υπηρεσία χρηματοδότησης, η Υ.Δ.Α.Σ. (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας) του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν υπήρχε ανέκαθεν: ιδρύθηκε επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου, με το άρθρο 18 του ν. 2731/1999. Ήταν δηλαδή μία από τις πρώτες του ενέργειες, λίγους μήνες μετά την ανάληψη του Υπουργείου.

Μάλιστα το 2002, με το άρθρο 3 του ΠΔ 159/2002, το Υπουργείο Εξωτερικών πέτυχε να ενσωματωθεί στην ΥΔΑΣ (δηλ. στην αρμοδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών) και η αντίστοιχη διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (Διεύθυνση Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Ειδικών Χρηματοδοτήσεων και Προγραμμάτων, που είχε ιδρυθεί με το ΠΔ 178/2000). Έτσι ο Υπουργός Εξωτερικών έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος των συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων.

Ας δούμε τώρα αν ο κ. Παπανδρέου διαχειρίστηκε τις χρηματοδοτήσεις αυτές με βάση το σκοπό του νόμου (που είναι η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια) και το εθνικό συμφέρον… Σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 2 του ν. 2731/1999, η ΥΔΑΣ

– είναι αρμόδια για τη χρηματοδότηση των δράσεων ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας και εποπτεύει και συντονίζει την εκτέλεσή τους στις αναπτυσσόμενες χώρες,
– ενισχύει την ελληνική συμμετοχή σε προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας Μ.Κ.Ο. της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άλλων πολυμερών διεθνών οργανισμών και ιδιαίτερα σε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας που χρηματοδοτούνται από το European Community Humanitarian Office (ECHO).
– Εισηγείται στην Ε.Δ.Ο.Σ. προτάσεις για τη συγκέντρωση της διμερούς αναπτυξιακής βοήθειας που προωθείται μέσω Μ.Κ.Ο. σε συγκεκριμένες χώρες ή τομείς προτεραιότητας.
– Προτείνει την ανάληψη πρωτοβουλιών σε αναπτυσσόμενες χώρες μέσω της συμμετοχής Μ.Κ.Ο. ή άλλων συναφών φορέων.

Ως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) ορίζονται τα «μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που έχουν ως αντικείμενο, κυρίως, την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής, επισιτιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας προς τους πληθυσμούς αναπτυσσόμενων χωρών, προκειμένου να συντελέσουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη αυτών των χωρών» (άρθρο 10 ν. 2731/1999).

Ας δούμε τώρα πού πήγαν στην πραγματικότητα τα χρήματα… Τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τις «528 ΜΚΟ στο τραπέζι» περιλαμβάνουν μόνο τους τίτλους των ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν και είναι ήδη αρκετά αποκαλυπτικά, αφού είναι μάλλον απίθανο να συνεισέφεραν στην αναπτυξιακή συνεργασία κάποιες θεατρικές ομάδες ή «κέντρα μελισσοθεραπείας» που αναφέρονται. Όμως οι πραγματικές διαστάσεις του θέματος αποκαλύπτονται όταν δει κανείς τα πρόσωπα πίσω από τις «σφραγίδες», που δε φαίνονται στα πρόσφατα δημοσιεύματα.

Το 2005 η εφημερίδα «Το Παρόν» είχε δημοσιεύσει έναν κατάλογο που αποκάλυπτε με κάθε λεπτομέρεια τις ΜΚΟ που έλαβαν χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών ως το 2004, και (το σημαντικότερο) τα πρόσωπα που τις αποτελούσαν. Στον κατάλογο αυτό διαβάζουμε ότι χρηματοδοτήθηκαν για «δράσεις ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες» κλπ., μεταξύ άλλων και οι ακόλουθες ΜΚΟ:

– Πολίτες σε Δράση, (250.000 Ευρώ), με ιδρυτικό μέλος τη Μαρία Δαμανάκη,
– ΚΕΔΕ Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη , (399.694 Ευρώ), με ιδρυτικό μέλος την κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου
– Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, με ιδρυτικό μέλος τον κ. Ν. Χρυσόγελο
– Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών – Ανδρέας Παπανδρέου, (420.500 Ευρώ),
– Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, με ιδρυτικά μέλη τους κκ. Γιάννη Μπουτάρη και Σπύρο Βούγια
– Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, με ιδρυτικό μέλος τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο,
– ΕΤΕΠΕ Εταιρεία Επικοινωνιακής και Πολιτικής Έρευνας, (30.000 Ευρώ), με υπευθύνους τους κκ.Παναγιώτη Δημητρά και Γρηγόρη Βαλλιανάτο

Επίσης στις χρηματοδοτηθείσες ΜΚΟ περιλαμβάνεται το γνωστό «Συμβούλιο Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας» (178.372 Ευρώ), αλλά και άλλοι ενδιαφέροντες τίτλοι όπως «Όμιλος Παγκόσμιας Διακυβέρνησης», «Κύκλος της Πάτμου», κλπ.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:
1. Ασχέτως του ποιες δράσεις υλοποίησε το «Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη» (ποιες άραγε;), δεν τίθεται ζήτημα ηθικής τάξεως όταν ένας υπουργός χρηματοδοτεί την πολιτική δράση της μητέρας του με 399.694 Ευρώ από δημόσιο χρήμα;
2. Ποιες ακριβώς «δράσεις αναπτυξιακής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες» προσέφεραν οι «Πολίτες σε Δράση» της κ. Δαμανάκη, που όλως τυχαίως την εποχή της χρηματοδότησης (2003-2004) μεταπήδησε από το Συνασπισμό στο ΠΑΣΟΚ;
3. Ποιες ακριβώς «δράσεις αναπτυξιακής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες» προσέφεραν ο κ. Μπουτάρης και ο κ. Βούγιας με την Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης; Περιλαμβάνεται σε αυτές τις δράσεις η γνωστή πρόταση του κ. Μπουτάρη να μετονομασθεί κεντρική λεωφόρος της Θεσσαλονίκης προς τιμήν του Κεμάλ Ατατούρκ;
4. Από πού κι ως που το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών χρηματοδότησε άτομα όπως ο κ. Βαλλιανάτος που θεωρεί ότι τα Σκόπια δικαιούνται να ονομάζονται «Μακεδονία», ο κ. Τρεμόπουλος με τις επίσης γνωστές απόψεις περί Μακεδονικού ή ο κ. Δημητράς που ζητάει «να πιεστεί η Ελλάδα να επιστρέψει τις περιουσίες των εθνικά Μακεδόνων»; Με ποια λογική το ελληνικό Υπ.Εξ επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου χρηματοδότησε τους κύριους προπαγανδιστές των σκοπιανών θέσεων εντός Ελλάδος;
5. Το ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου ποια ακριβώς «δράση αναπτυξιακής βοήθειας» οργάνωσε, ώστε να δικαιούται 420.500 Ευρώ από δημόσιο χρήμα;
6. Αλήθεια, η Επιτροπή Αξιολόγησης των ΜΚΟ που προβλέπεται από το άρθρο 11 του ν. 2731/1999, λειτούργησε ποτέ; Και αν λειτούργησε, πώς έκρινε τις παραπάνω ΜΚΟ και πώς αξιολόγησε άραγε το έργο της μητέρας του υπουργού; (εδώ γελάνε…)

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: ο Γ. Παπανδρέου, ως τότε υπουργός Εξωτερικών, είναι υπόλογος για αυτό το «φαγοπότι». Σίγουρα πολιτικά υπόλογος, ενδεχομένως και ποινικά υπόλογος.
Όχι μόνο διαχειρίστηκε αυτό το όργιο σπατάλης μεταξύ 1999 και 2004, αλλά ήταν και εκείνος που ίδρυσε την ΥΔΑΣ του ΥΠΕΞ το 1999. Και επιπλέον, το 2002 πήρε και τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΘΟ στη δική του αρμοδιότητα. Δηλαδή υπήρξε ο απόλυτος κυρίαρχος της διαχείρισης αυτών των κονδυλίων. Και αντί να τα χρησιμοποιήσει προς το εθνικό συμφέρον, τα χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει την προσωπική του αυλή, να χρηματοδοτήσει συγγενικά του πρόσωπα και να ενισχύσει ανθρώπους και απόψεις που ίσως είναι συμπαθείς στον ίδιο, αλλά σίγουρα αντίκεινται στο εθνικό συμφέρον.

Μήπως λοιπόν ο τότε υπουργός Εξωτερικών και σημερινός πρωθυπουργός διέπραξε τα αδικήματα της απιστίας κατά του Δημοσίου και της παράβασης καθήκοντος, έστω ως ηθικός αυτουργός, όταν χρηματοδοτούσε από τα κονδύλια του Υπουργείου του οργανώσεις και πρόσωπα που (α) δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου και (β) στρέφονταν κατά των εθνικών συμφερόντων;

 Ο κύριος εισαγγελέας, που ξεκίνησε την έρευνα για τις ΜΚΟ, έχει τα «κότσια» να την πάει μέχρι τέλους; Το ελπίζουμε.

Advertisement
One Comment leave one →
  1. 01/03/2011 16:38

    Aνακοίνωση – Απάντηση της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης

    σε πρόσφατα δημοσιεύματα περί χρηματοδοτήσεων από ΥΔΑΣ/ΥΠΕΞ

    Ορισμένα δημοσιεύματα Μέσων Ενημέρωσης δημιουργούν, με ανακρίβειες και μην κάνοντας τον κόπο να διασταυρώσουν πληροφορίες, σύγχυση στο ευρύ κοινό, εμπλέκοντας το όνομα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης ως μια ΜΚΟ που δήθεν χρηματοδοτήθηκε ή χρηματοδοτείται από προγράμματα του Υπουργείου Εξωτερικών για αναπτυξιακή βοήθεια.

    Για την αποκατάσταση της αλήθειας από σχόλια, άρθρα και αναφορές που εμπλέκουν το όνομα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται από το 1990 για τη μείωση, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων, διευκρινίζουμε τα εξής:

    · Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της ΥΔΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών γιατί ασχολείται με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα αλλά και ενδιαφέρεται για το τι γίνεται σχετικά με τα απορρίμματα και σε άλλες μεσογειακές και ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος της είναι να υπάρξει βιώσιμη διαχείρισή τους ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας καθώς και η ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων. Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης δεν απέφυγε ποτέ να συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή φόρα για τα θέματα της βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων και έχει συνεργαστεί με φορείς και από άλλες χώρες συμβάλλοντας γενικότερα στη βιώσιμη ανάπτυξη.

    · Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από το Υπουργείο Εξωτερικών για προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας ή για άλλο σκοπό αλλά ούτε έχει κάνει αίτηση για χρηματοδότηση κάποιου προγράμματός της από το Υπουργείο Εξωτερικών.

    · Για όσα γράφονται για ποσά που δόθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών σε ΜΚΟ ή δήθεν ΜΚΟ και για τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης δεν γνωρίζει τίποτε. Αυτοί που όφειλαν να γνωρίζουν είναι όσοι υπέγραφαν τις χρηματοδοτήσεις, οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί προϊστάμενοι των υπηρεσιών του ΥΠΕΞ. Οποιαδήποτε σοβαρή υπηρεσία πρέπει να γνωρίζει αν και για ποιο λόγο κάποιος φορέας χρηματοδοτήθηκε, αν ο φορέας είναι αξιόπιστος, αν υλοποίησε καλά ή όχι ένα πρόγραμμα ή/και εάν κατασπατάλησε δημόσιους πόρους. Επομένως, οι δικαστικές αρχές θα έπρεπε να ξεκινήσουν πρώτα από αυτούς που διαχειρίστηκαν τους πόρους.

    · Αγανακτούμε με την εύκολη και ύποπτη εκτόξευση λάσπης, από όπου και εάν προέρχεται, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, που η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και γενικότερα ο οικολογικός χώρος παλεύει για αυτονόητες λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων με πρόληψη, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, απέναντι στην επιλογή των πανάκριβων και προβληματικών υπερ – μονάδων τελικής επεξεργασίας και καύσης, που ωφελούν πρωτίστως κάποια οικονομικά συμφέροντα ελαχίστων. Ορισμένα κακόβουλα και ανεύθυνα δημοσιεύματα που μας αφορούν προέρχονται από χώρους που φαίνεται δεν συμφωνούν με την διατύπωση ανεξάρτητου και προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος λόγου, όπως αυτόν τον οποίο εκφράζει η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

    Είναι ανάγκη και απαίτηση (και δική μας) εδώ και χρόνια, η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τις ΜΚΟ στην Ελλάδα που να διασφαλίζει τη διαφάνεια, την εξάλειψη πελατειακών σχέσεων μεταξύ κράτους – ΜΚΟ, αλλά και την θεσμική προστασία του σημαντικού για το δημόσιο συμφέρον ρόλου των περιβαλλοντικών και κοινωνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από πελατειακά ή άλλα ιδιοτελή συμφέροντα με ισχυρές προσβάσεις. Έχουμε διατυπώσει αλλά είμαστε έτοιμοι να ξανα-καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να συμβάλλουμε στη δημιουργία του θεσμικού αυτού πλαισίου.

    Για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να μην συκοφαντείται το έργο μη κυβερνητικών οργανώσεων με συνεπή δράση δεκαετιών, όπως αυτό της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, περιμένουμε από όσους έχουν διασύρει αναίτια την οργάνωσή μας να δημοσιεύσουν την απάντησή μας, αποδεικνύοντας ότι το ενδιαφέρον τους για διαφάνεια και αντιμετώπισή της διαφθοράς δεν ταυτίζεται με συκοφαντία.

    Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Μαμάη 3 – 10440 Αθήνα

    τηλ & fax: 2108224481, http://www.ecorec.gr, info@ecorec.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: