Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι Γερμανοί μας πρόσφεραν δωρεάν 2 νέα υποβρύχια σε αντάλλαγμα την παραλαβή Παπανικολής κι εμείς είπαμε «Όχι».

20/02/2011

Σεισμικά αποτελέσματα έχει η αποκάλυψη για την επιστολή της 22ας Ιουλίου 2009 του εκτελεστικού προέδρου της ThyssenKrupp Marine Systems H.C.Atzpodien προς τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου και σύμφωνα με την οποία τα γερμανικά ναυπηγεία προσέφεραν δύο καινούργια υποβρύχια Type 209 με την προϋπόθεση την παραλαβή του υποβρυχίου «Παπανικολής» χωρίς την επιβολή των σχετικών ποινικών ρητρών.

Γίνονται εκτενείς πρωτοσέλιδες αναφορές στην Καθημερινή και το Πρώτο Θέμα στην πρόταση που δεν έγινε δεκτή από καμία ελληνική κυβέρνηση για τα δύο δωρεάν υποβρύχια έναντι της μη καταγγελίας της σύμβασης και της παραλαβής του «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ».

Στη συνέχεια το Μάρτιο του 2010 το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) αποφασίζει την παραγγελία δύο νέων υποβρυχίων Type 214 έναντι 515  εκατομμυρίων ευρώ  ενώ οι γερμανοί -εάν η επιστολή Atzpodien γινόταν δεκτή-  θα ναυπηγούσαν για το ΠΝ εντελώς δωρεάν δύο Type 209/AIP ή Type 209PN (δεν έχει γνωστό πιο από τους τύπους εννοούσε στην επιστολή του ο ισχυρός άνδρας της TKMS). Συγκριτικά οι δύο τύποι 209AIP/PN και 214 κρίνονται ως πανομοιότυποι, ο υπουργός Άμυνας όμως Ε. Βενιζέλος επιμένει πως τα τελευταία είναι τεχνολογικώς ανώτερα από τα πρώτα.

Έτσι το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε πρακτικά με 750 εκατομμύρια ευρώ (515 εκατομμύρια ευρώ + 117 εκατομμύρια ευρώ συλλογές εκσυγχρονισμού των 209 +120 εκατομμύρια ευρώ από ανεκτέλεστα αντισταθμιστικά), για την αγορά των δύο επιπλέον 214, ενώ το ΠΝ θα είχε δύο ανάλογων επιδόσεων και δυνατοτήτων υποβρύχια με μηδενικό κόστος, με μόνη υποχρέωση αυτή της απαλοιφής των ποινικών ρητρών για το «Παπανικολής».

Και αν η ελληνική πλευρά είχε χειριστεί την υπόθεση με σύνεση και ευελιξία κάτι που φυσικά δεν έχει- θα «απομάκρυνε» τον «πονοκέφαλο» του ενός 214 από το ΠΝ, με αντάλλαγμα τη ναυπήγηση δύο 209AIP ή Type 209PN –με βάση τις τότε ισορροπίες η γερμανική πλευρά θα μπορούσε να πιεστεί προς την κατεύθυνση του 209PN- διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να πουλήσει το «Παπανικολής» έναντι 200 έως και 350 εκατομμυρίων ευρώ και να χρησιμοποιήσει το ποσό αυτό για την αγορά του τέταρτου 214 που θα της έλειπε!

Αντ’ αυτού προτίμησε το «δώρο» των 515 εκατομμυρίων ευρώ προς τους Γερμανούς, παραλαμβάνοντας το «Παπανικολής», μη επιβάλοντας ρήτρες και παραγγέλνοντας δύο επιπλέον υποβρύχια! . Έτσι με το πρώτο σενάριο θα διέθετε 4+2 υπερσύγχρονα υποβρύχια ίδιων δυνατοτήτων ενώ τώρα θα διαθέτει έξι 214 με κόστος όμως  τουλάχιστον μισού δισ. επιπλέον!

Δηλαδή, θα μπορούσε να έχει παραλάβει τα δύο δωρεάν υποβρύχια και να είχε παραγγείλει ακόμα δύο Τype 214 με τα ίδια ακριβώς λεφτά και ανανεώνοντας 100% τον υποβρυχιακό στόλο μας! Απίστευτο!

Απλή λογιστική πράξη λέγεται το πρώτο, καταστροφική λογιστική λέγεται το δεύτερο…

Αλλά στην Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος είχε πει ότι απεμπόλησε το δώρο επειδή «Ήταν καλύτερα τα δύο Type 214». Κατ’αρχήν δεν έχει διεκρινιστεί επίσημα, ούτε έχει προσκομιστεί έγγραφο που να αναφέρει ότι δεν πρόκειται για 214. Διότι π.χ. τα πορτογαλικά Type 214, κωδικοποιούνται ως Type 209PN. Mόνο την προφορική διαβεβαίωση προς το defencenet.gr έχουμε από πλευράς πρώην στελέχους της TKMS ότι η πρόταση αφορούσε τα 209/1400 της νοτιοαφρικανικής έκδοσης με ΑΙΡ.

Τμήμα Ειδήσεων: Defencenet.gr

 

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: