Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μόλις 1 στους 7 αστυνομικούς στη μάχη κατά του εγκλήματος

01/03/2011

Αστυνομικοί στα χαρτιά και στα γραφεία. Αυτή είναι σήμερα η κατάσταση στην Ελληνική Αστυνομία, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία που παρουσίασε προχθές ο  «Τύπος της Κυριακής». Σύμφωνα με αυτά, μόνο ένας στους επτά αστυνομικούς από τη συνολική δύναμη του Σώματος ασχολείται με την αντιμετώπιση του εγκλήματος, ενώ οι υπόλοιποι «χάνονται» κάπου μεταξύ επιτελείων και αναρρωτικών αδειών και βέβαια σε δραστηριότητες που δημιουργήθηκαν από τις ανάγκες της εποχής, οι οποίες όμως (αν και κάποιες είναι αναγκαίες, χρήσιμες και αναπόφευκτες) ουδεμία ή ελάχιστη σχέση έχουν με τη δίωξη της εγκληματικότητας.

Από τους 57.000 ενστόλους που είναι ολόκληρη η δύναμη της ΕΛ.ΑΣ., μαζί με τους συνοροφύλακες και τους ειδικούς φρουρούς, στην «πρώτη γραμμή» είναι λιγότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα, με πιο μάχιμους εκείνους που υπηρετούν σε Διευθύνσεις και Υπηρεσίες Ασφαλείας, στην Άμεση Δράση και τις ομάδες μοτοσικλετιστών(«ΔΙΑΣ», «Δ», «Ζ» κ.λπ.).

Με το έγκλημα να καλπάζει, η Αστυνομία συνεχώς αποδυναμώνεται, όχι με δική της ευθύνη, καθώς επιφορτίζεται με δραστηριότητες που δεν της ανήκουν. Πρόσφατα, «φορτώθηκε» μ’ ένα πάρεργο που τελικά πέρασε διά νόμου και έγινε αστυνομικό, αυτό του αδικήματος σε όσους επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς δεν πληρώνουν εισιτήριο. Έστω και κατ’ έγκληση το αδίκημα, το σίγουρο είναι ότι οι αστυνομικοί θα καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά στο κίνημα «Δεν πληρώνω».

Η μεγάλη «πληγή» από την οποία η Αστυνομία αιμορραγεί από το δυναμικό που διαθέτει είναι το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες. Σύμφωνα με αξιωματούχους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθημερινά κατά μέσο όρο περίπου 15.000 αστυνομικοί απασχολούνται με οποιονδήποτε τρόπο σε ολόκληρη την επικράτεια με τους αλλοδαπούς. «Αν η Ελλάδα δεν είχε το τεράστιο πρόβλημα με τους μετανάστες, θα είχαμε εξοικονομήσει μεγάλο αστυνομικό προσωπικό, το οποίο θα ήταν στην υπηρεσία του πολίτη, στην προστασία της περιουσίας και της ζωής του», σημείωσε στον «ΤτΚ» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι σε αυτή την περίπτωση οι δείκτες της εγκληματικότητας θα ήταν αρκετά χαμηλοί.

Ένα άλλο «αγκάθι» είναι οι πορείες, οι συγκεντρώσεις, οι δημόσιες συναθροίσεις και οι πάσης φύσεως εκδηλώσεις. Η ΕΛ.ΑΣ. σε καθημερινή βάση σε ολόκληρη την επικράτεια διαθέτει για τη συγκεκριμένη αστυνόμευση 6.000 αστυνομικούς! Αριθμός που φαίνεται υπερβολικός, ωστόσο είναι απολύτως ακριβής. Αρκεί να σημειωθεί ότι πανευρωπαϊκά η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε αριθμό συγκεντρώσεων και πορειών. Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι κάθε χρόνο γίνονται 1.700 πορείες και συγκεντρώσεις, με την Αθήνα να έχει την πρωτοκαθεδρία, με 450 τη χρονιά που μας πέρασε.

Οι διάσπαρτοι

Αλλα «αγκάθια» που υποχρεώνουν την Αστυνομία να αφαιρεί από την αστυνόμευση προσωπικό είναι οι καθημερινές μεταγωγές κρατουμένων και συλληφθέντων, οι αθλητικές συναντήσεις, η φύλαξη «στόχων», η παρουσία σε δικαστικές αίθουσες και η επιδότηση εγγράφων του Δημοσίου. Για τις προαναφερόμενες δραστηριότητες απασχολούνται 11.100 αστυνομικοί, εκ των οποίων 4.000 στα γήπεδα (εβδομαδιαίως) και 4.000 (κάθε μέρα) στη φύλαξη «στόχων» – είτε κτίρια είτε πρόσωπα.

Οπως επισημαίνουν συνδικαλιστές αστυνομικοί, η ΕΛ.ΑΣ. διοικείται από τους πλέον γραφειοκρατικούς μηχανισμούς στο Δημόσιο. Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί υπολογίζουν ότι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπηρετούν 3.000 αστυνομικοί, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) 2.500 και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης 700. Αν από το συνολικό αριθμό των 57.000 υπηρετούντων αφαιρεθούν και οι επιφορτισμένοι με την κυκλοφορία των οχημάτων (υπηρεσίες Τροχαίας) και 3.500 που στελεχώνουν τα περίπου 300 αστυνομικά τμήματα της χώρας μόνο για γραφειοκρατική δουλειά (γραμματεία, ταυτότητες, αρχειοθέτηση, μηνύσεις κ.λπ.), εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τους αστυνομικούς που απομένουν για πραγματική αστυνόμευση.

ΕΛ.ΑΣ. το… μεγαλείο σου

57.000 είναι οι αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα.

15.000 απασχολούνται για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

10.000 υπηρετούν σε γραφεία αστυνομικών τμημάτων, της ΓΑΔΑ, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ.λπ. (3.000 εργάζονται στο υπουργείο, 2.500 στη ΓΑΔΑ).

5.000 στην Τροχαία (εκ των οποίων 1.300 στην Αττική).

3.000 στις μεταγωγές κρατουμένων. Καθημερινά γίνονται περίπου 600 συλλήψεις ανά την επικράτεια. Για τη μεταγωγή κάθε κρατουμένου απαιτούνται τουλάχιστον δύο αστυνομικοί-συνοδοί.

4.000 σε φύλαξη στόχων (σπίτια υπουργών, δημόσια κτίρια, πρεσβείες, οικίες επιχειρηματιών κ.λπ.).

 

500 είναι επιφορτισμένοι με τις επιδόσεις εγγράφων.

500 στη φύλαξη δικαστηρίων.

6.000 απασχολούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στις πορείες (το 2010 έγιναν 1.700 πορείες σε όλη την Ελλάδα).

4.000 βρίσκονται κάθε Σαββατοκύριακο στα γήπεδα της χώρας, ενώ υπάρχουν και οι απουσίες, δικαιολογημένες και μη, από τις 5.000 αναρρωτικές άδειες που δίνονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο.

Σύνολο: 48.000

 9.000 αστυνομικοί απομένουν για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας!

Πηγή: Antinews

Advertisement
One Comment leave one →
  1. bikh permalink
    27/04/2011 02:03

    ola auta ta stixia apo pou ta exete bri?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: