Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αν η Ευρώπη δεν στηρίξει την Ελλάδα χαθήκαμε….

11/03/2011

Η ανησυχία των συμπολιτών μας όλων εσάς, έχει αυξηθεί για το τι μέλλει γενέσθαι στην ελληνική οικονομία, η χώρα θα χρεοκοπήσει, υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης; Όλα αυτά τα ερωτηματικά αιωρούνται μετά μάλιστα και τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ότι αν η Ευρώπη δεν στηρίξει την Ελλάδα… χαθήκαμε.

Τι σημαίνει όμως η λέξη χαθήκαμε και τι θα σηματοδοτήσει για την οικονομία, την κοινωνία και τις επενδύσεις; Το http://www.bankingnews.gr πραγματοποίησε μια έρευνα λαμβάνοντας υπόψη 5 χαρακτηριστικά παραδείγματα της παγκόσμιας οικονομίας.

Το 1998-2000 η Ρωσία προχωράει σε μερικό haircut καθώς δεν αφορούσε όλα τα ομόλογα κατά 42%, μεγάλο το σοκ στην εσωτερική αγορά, υποτιμήθηκε το ρούβλι. Το 2002 η Μολδαβία προχώρησε σε ένα ήπιο haircut 10% Το 2002 το Εκουαδόρ προχώρησε σε haircut 27%. Το 2003 η Ουρουγουάη η οποία προχώρησε σε haircut 20% Το 2004 με 2005 η Αργεντινή προχώρησε σε μια ακραία κίνηση haircut στα ομόλογα της κατά 71% με 75% και το 2010 επιχείρησε να βγει εκ νέου στις αγορές καταφέρνοντας να συγκεντρώσει λίγα κεφάλαια…. Με βάση τις χώρες αυτές όπου προχώρησαν σε haircut υπήρξαν μικρές ή πολύ μεγάλες επιδράσεις στις αγορές, στους επενδυτές, στους ομολογιούχους, στους καταθέτες

Για τον καταθέτη

Για να αποφευχθούν φαινόμενα υπερανάληψης καταθέσεων στην Αργεντινή και στην Ρωσία υπήρξε χρονική δέσμευση καταθέσεων από τις τράπεζες. Οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν και μια τεχνική και ελεγχόμενη χρεοκοπία δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες θα δεσμεύσουν καταθέσεις. Όμως την περίοδο που ανακοινωθεί μια ελεγχόμενη χρεοκοπία οι τράπεζες θα θέσουν όριο υπερανάληψης μετρητών κατά τα πρότυπα της Αργεντινής για να αποσοβήσουν μια μαζική ανάληψη καταθέσεων. Παγκοσμίως με εξαίρεση χώρες όπου η δημοκρατία είναι σχετική οι καταθέσεις διασφαλίζονται και οι τράπεζες αποτελούν το εγγυητή για την διασφάλιση των καταθέσεων.

Για τον κάτοχο ελληνικών ομολόγων

Το είδος της ελεγχόμενης χρεοκοπίας θα κρίνει και το βαθμό απώλειας του αρχικώς επενδεδυμένου κεφαλαίου. Στις χώρες όπως η Αργεντινή και η Ρωσία οι κάτοχοι των ομολόγων έχασαν σημαντικό μέρος των κεφαλαίων τους που είχαν επενδύσει. Στην Αργεντινή έχασαν το 75% του αρχικώς επενδεδυμένου κεφαλαίου. Στην περίπτωση της Ελλάδος η απώλεια θα εξαρτηθεί από το είδος της ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Σε haircut θα χάσει κατά το ύψος της απομείωσης. Σε επιμήκυνση μέσω αντικατάστασης με τίτλους άλλης διάρκειας η απώλεια προφανώς είναι πιο περιορισμένη. Ωστόσο κάτοχος ελληνικού χρέους θα υποστεί την συνέπεια της ελεγχόμενης χρεοκοπίας όποια χαρακτηριστικά λάβει απομείωση, επιμήκυνση ή οτιδήποτε άλλο. Το γεγονός ότι η απόδοση του ομολόγου Ιανουαρίου 2014 εμφανίζει απόδοση 17,75% και spread 1570 μονάδες βάσης αποδεικνύει ότι η ανησυχία χρεοκοπίας έχει δραματικά αυξηθεί.

Για τον κάτοχο ομολόγων τραπεζών

Στην μόνη περίπτωση που είχαν εκδοθεί ομόλογα τραπεζών ήταν σε ορισμένες μεγάλες ρωσικές τράπεζες οι οποίες ακόμη και στην περίοδος της μεγάλης κρίσης σε γενικές γραμμές πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα κοινά, μειωμένης εξασφάλισης, υβριδικά τα οποία φέρουν ετήσια απόδοση, δηλαδή η τράπεζα καταβάλλει τόκους. Οι τράπεζες είναι φερέγγυες ώστε να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε ομόλογα έκδοσης τους, ωστόσο σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας δεν υπάρχει εμπειρία για το πώς αντιδρούν οι τράπεζες. Η λογική λέει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους. Ακόμη και αν ενταχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Για τον μέτοχο

 Μια αναδιάρθρωση χρέους ελεγχόμενη ή μη ελεγχόμενη δεν παύει να αποτελεί σοκ. Το παράδειγμα της Αργεντινής και της Ρωσίας είναι ενδεικτικά. Χάθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα έως το 70% της αξίας των μετοχών. Όμως με δεδομένο ότι στην περίπτωση της Ελλάδος ο κίνδυνος χρεοκοπίας εμπεριέχεται σε κάποιο βαθμό στις τιμές μια υποχώρηση της αγοράς από τις 1550 στις 1100 ή 1250 μονάδες δεν αποτελεί τραγική εξέλιξη. Ωστόσο σε όλες τις χώρες όπου υπήρξε χρεοκοπία ακολούθησε ράλι στα χρηματιστήρια. Στην Ρωσία 120%, στην Αργεντινή 150% και αναλογικά και σε άλλες χώρες. Μετά από μια ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας το ΧΑ θα μπορούσε να οδηγηθεί στις 1250 μονάδες αλλά μετά από μήνες αφομοίωσης των νέων δεδομένων θα μπορούσε να επανακάμψει στις 2500 μονάδες.

Για τον κάτοχο αμοιβαίων κεφαλαίων

Ο κάτοχος αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού προφανώς και θα επηρεασθεί πολύπλευρα, τόσο από το σκέλος των ομολόγων όσο και από τις μετοχές. Οι επενδυτές σε αμοιβαία εξωτερικού έχουν μεγαλύτερες δικλείδες ασφαλείας. Το ενδεχόμενο ρευστοποίησης των αμοιβαίων υπόκειται στην φερεγγυότητα της τράπεζας. Να σημειωθεί ότι όταν λέμε ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας αυτό δεν σημαίνει και χρεοκοπία των τραπεζών. Η χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει, οι τράπεζες θα υπολειτουργούν αλλά άλλο υπολειτουργούν και άλλο χρεοκοπούν.

Πηγή: Banking News

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: