Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιαπωνία:Σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών «κτύπησε» το Τόκυο. Τι γίνεται με τα πυρηνικά εργοστάσια;

11/03/2011

Πυρκαγιά ξέσπασε στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Tohoku Electric Power Co στην Οναγκάουα, στη βορειανατολική Ιαπωνία, μετά το μεγάλο σεισμό της Παρασκευής, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo. Πριν από το τηλεγράφημα του Κιόντο, η εταιρία είχε ανακοινώσει πως δεν έλαβε πληροφορίες για το εάν και κατά πόσον υπήρξαν προβλήματα στο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο μετά την καταστροφή. Στο μεταξύ η νομαρχία της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται πυρηνικό εργοστάσιο της Tokyo Electric Power, ανέφερε σήμερα ότι το σύστημα ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα του εργοστασίου λειτουργεί, διαψεύδοντας προηγούμενες πληροφορίες ότι δυσλειτουργεί.

Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, που κηρύσσεται όταν υπάρχει επιβεβαίωση διαρροής ραδιενέργειας από ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο ή όταν ένα σύστημα ψύξης αντιδραστήρα παρουσιάσει βλάβη. Αντίθετα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ ανέφερε ότι τα τέσσερα Ιαπωνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια διέκοψαν τη λειτουργία τους με ασφάλεια. Η IAEA, η οποία εδρεύει στη Βιέννη, ανέφερε ότι αναμένει περισσότερες πληροφορίες για το ποιες χώρες και ποιες πυρηνικές εγκαταστάσεις ενδέχεται να βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω του τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός. «Τα τέσσερα Ιαπωνικά πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια που βρίσκονται πιο κοντά στο (σ.σ. επίκεντρο του) του σεισμού έκλεισαν με ασφάλεια», ανέφερε η Υπηρεσία σε ανακοινωθέν της.

Οι νεκροί

Είκοσι  έξι νεκροί είναι ο πρώτος απολογισμός που ανακοίνωσαν τα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας, τρεις ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 8,9 βαθμών. Ενας άντρας και μια γυναίκα καταπλακώθηκαν στην περιοχή του Τόκιο και άλλοι τρείς έχασαν τη ζωή τους στην περιφέρεια Ιμπαράκι, βόρεια της Ιαπωνικής πρωτεύουσας, όταν ένα σπίτι κατέρρευσε, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες. Τα στοιχεία αυτά δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί από την ιαπωνική αστυνομία. «Οι ζημιές είναι τόσο μεγάλες που χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συγκεντρώσουμε τις πληροφορίες», τόνισε αξιωματούχος. Νωρίτερες πληροφορίες έκαναν λόγω για έξι νεκρούς. Η ιαπωνική τηλεόραση και τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως υπάρχουν περίπου δέκα αγνοούμενοι και πολλοί τραυματίες.

Νησιά

Τα τσουνάμι που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός σήμερα στην Ιαπωνία είναι υψηλότερο από ορισμένα νησιά του Ειρηνικού, τα οποία είναι πιθανόν να εξαφανίσει, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. «Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι περισσότερο ευάλωτες σε αυτού του είδους της καταστροφές. Το τσουνάμι είναι η μεγαλύτερη απειλή», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Πολ Κόνιαλι. «Αυτήν την στιγμή, τα κύματα είναι υψηλότερα από κάποια νησιά και θα μπορούσαν να τα καλύψουν πλήρως», επισήμανε.

Νεκροί και τραυματίες

Τουλάχιστον έξι νεκροί και είκοσι τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμόςτου ισχυρού σεισμού 8,9 βαθμών που έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, ενώ δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται ανάμεσά τους και παιδιά, σύμφωνα μετο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ. Οι έξι θάνατοι αναφέρθηκαν σε ίδρυμα κοινωνικής πρόνοιας που κατέρρευσε στο Μινάμι Σόμα στην περιφέρεια της Φουκουσίμα και το πρακτορείο Κιόντο μετέδωσεπως οκτώ άνθρωποι αγνοούνται μετά από κατολίσθηση στην ίδια περιοχή. Τα κύματα πλημμύρισαν κτίρια και εκτάσεις καλλιεργιών και παρέσυραν αυτοκίνητα και σκάφη. Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν βυθισμένα οχήματα στην περιοχή Καμαΐσι.Παλιρροϊκά κύματα έπληξαν επίσης το Χίρο και το Χοκάιντο. Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές σε κτίρια μέσα και γύρω από το Τόκιο. Περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή του Τόκιο και σχεδόν σε όλες οι περιοχές της ανατολικής Ιαπωνίας σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Ο σεισμός που έπληξε σήμερα την βορειο-ανατολική Ιαπωνία έγινε αισθητός ωςτο Πεκίνο, 2.500 χιλιόμετρα δυτικά, δήλωσαν κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας.Πολλοί εργαζόμενοι στο κέντρο του Πεκίνου ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν τη σεισμική δόνηση, αλλά δεν υπάρχουν μαρτυρίες για τραυματίες. Μέχρι τώρα το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο έχει ανακοινώσει οκτώ ισχυρούς μετασεισμούς.

Πυρηνικά

Δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας, μετά τον σεισμό των 8,9 βαθμών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν. Δέκα μέτρα Τσουνάμι ύψους 10 μέτρων έπληξε τις ακτές του Σεντάι, στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία, μετά τον σεισμό των 8,9 βαθμών, μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Η πίστα του αεροδρομίου του Σεντάι έχει κατακλυσθεί από το νερό.Κύματα ύψους πολλών μέτρων έπληξαν και άλλες περιοχές της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας. Συναγερμό για τσουνάμι κήρυξαν οι αρχές της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Ταϊβάν. Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για την Ιαπωνία, τη Ρωσία, της Νήσους Μαριάννες , τις Φιλιππίνες από το Κέντρο Παρακολούθησης του Ειρηνικού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Παρακολούθησης του Ειρηνικού, «ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές σε λίγες ώρες». Το Κέντρο προειδοποίησε επίσης ότι ένα τσουνάμι μπορεί να αποτελείται από σειρές κυμάτων, με απόσταση από πέντε λεπτά μέχρι μία ώρα μεταξύ τους και ότι το πρώτο κύμα είναι πιθανόν να μην είναι το ισχυρότερο. Το Κέντρο σήμανε συναγερμό για το νησί Γκουάμ, την Ταϊβάν, τα Νησιά Μάρσαλ, την Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ναούρου, τη Μικρονησία και τη Χαβάη.

Φωτιά

Τεράστια πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε διυλιστήριο της πόλης Ιισιχάρα στην περιοχή του Τόκιο, μετά τον ισχυρό σεισμό στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα. Το βιομηχανικό συγκρότημα που διαχειρίζεται η ιαπωνική πετρελαϊκή εταιρία Cosmo Oil έχει τυλιχτεί στις φλόγες, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση. Στο μεταξύ, η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων στις περιφέρειες Μιγιάτζι και Φουκουσίμα στην πλευρά του Ειρηνικού διακόπηκε αυτομάτως μετά τον σεισμό των 8,9 βαθμών.

 Πλοία

Πολεμικά πλοία των δυνάμεων αυτοάμυνας της Ιαπωνίας κατευθύνονται προς την περιοχή του Μιγιάτζι, η οποία επλήγη από τον εξαιρετικά ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις βορειο-ανατολικές ακτές του ιαπωνικού αρχιπελάγους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Μιγιάτζι ζήτησε από τον υπουργό Αμυνας να αποστείλει και χερσαίες δυνάμεις. Το υπουργείο Αμυνας έδωσε εντολή για την ανάπτυξη οκτώ πολεμικών αεροσκαφών στην πληγείσα περιοχή για την εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής. Υπάρχουν πληροφορίες για πολλούς τραυματίες, για πυρκαγιές και για κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Κύματα ύψους πολλών μέτρων έχουν ήδη πλήξει τις ιαπωνικές ακτές στον Ειρηνικό.

Τσουνάμι

Τσουνάμι 10 μέτρων έπληξε το λιμάνι Σεντάι στη βόρεια Ιαπωνία, μετά τον σεισμό των 8,9 βαθμών, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος, μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο.

Οι συγκοινωνίες

Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας, μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,9 βαθμών που έπληξε την βόρειο-ανατολική χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο. Οι πτήσεις ακυρώθηκαν αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων. Τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας σταμάτησαν αμέσως μετά τον σεισμό και οι δρόμοι στην περιοχή του Τόκιο έκλεισαν. Πυρκαγιά ξέσπασε σε διυλιστήριο στην Ιισιχάρα, στην περιοχή του Τόκιο, μετά τον σεισμό των 8,9 βαθμών.

Προηγούμενο θέμα

Η στέγη κτιρίου στο Τόκιο κατέρρευσε και υπάρχουν τραυματίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας, μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,9 βαθμών. Συγκεκριμένα, τραυματίες υπάρχουν στην περιφέρεια Μιγιάτζι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο που επικαλείται στην τοπική αστυνομία. Νέα προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους μέχρι 10 μέτρων για τις ακτές του νησιού Χονσού στον Ειρηνικό εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας. Μέχρι στιγμής, κύματα ύψους 4,2 μέτρων έπληξαν στις ιαπωνικές ακτές στον Ειρηνικό. Νωρίτερα, το Κέντρο Προειδοποίησης του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για τη Ρωσία, τις Φιλιππίνες και τις Μαριάννες Νήσους, ύψους μέχρι 6 μέτρων. Πολεμικά αεροσκάφη πετούν επάνω από τις πληγείσες περιοχές. Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας διέθεσε οκτώ πολεμικά αεροσκάφη για να ελέγξουν το μέγεθος της καταστροφής, μετά τον σεισμό μεγέθους 8,9 βαθμών που έπληξε την βορειο-ανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Προηγούμενο Θέμα

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο σεισμός την Ιαπωνία ήταν μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών σημειώθηκε στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία και τα κτίρια στο Τόκιο σείστηκαν. Οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο τμήμα της Ιαπωνίας, μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο. Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο, αυτοκίνητα πλέουν στο λιμάνι της Ιουάτε. Κύματα ύψους 4,6 μέτρων έφθασαν στις ακτές της Iαπωνίας στον Ειρηνικό. Εξι πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Τόκιο μετά τον σεισμό, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: