Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λιγότερα έσοδα, μεγαλύτερο έλλειμμα και στο βάθος νέα μέτρα

11/03/2011

Πτώση των εσόδων κατά 9,2% και αύξηση του ελλείμματος στο 1,028 δισ. ευρώ, από 944 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, διαπιστώθηκε στο το δίμηνο Ιανουάριου-Φεβρουάριου, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο οικονομικών. Η δυσμενής για τα δημόσια οικονομικά εξέλιξη δεν αποκλείεται να αποδειχθεί προάγγελος νέων μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι είχε ήδη προβλεφθεί από την αναθεώρηση του Μνημονίου, η λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 1,7 δισ. ευρώ (0,75% του ΑΕΠ), λόγω «πιθανών κινδύνων».

Ήδη από το πρώτο δίμηνο έχει ανοίξει «τρύπα» στα έσοδα ύψους 865 δισ. ευρώ. Το ανησυχτικό είναι ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε το Φεβρουάριο, καθώς στην «τρύπα» των 271 εκατ. ευρώ που άνοιξε τον Ιανουάριο ήρθαν να προστεθούν ακόμη 594 εκατ. ευρώ. Στο δεύτερο μήνα του έτους συγκεντρώθηκαν μόλις 2,85 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 3,44 δισ. ευρώ. Όπως παραδέχεται το υπουργείο Οικονομικών στα έσοδα άρχισαν να αποτυπώνονται οι συνέπειες από την ανεργία και τη μείωση των μισθών, όπως φαίνεται και στα μειωμένα έσοδα από την παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Το υπουργείο αποδίδει την υποχώρηση των εσόδων (διαμορφώθηκαν στα 7.943 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 8.800 εκατ. ευρώ) στο γεγονός ότι φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση με πέρυσι για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 99 εκατ. ευρώ και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Αυξημένες είναι οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, κατά 3,3%. Το υπουργείο αποδίδει την αύξηση στη διάθεση 351 εκατ. ευρώ για την εξόφληση οφειλών των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού οι  πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά  0,1% και οι τόκοι κατά 1,3 %. Η κυβέρνηση σημειώνει ότι οι δαπάνες τακτικού προϋπολογισμού παραμένουν χαμηλότερες περίπου κατά 300 εκατ. ευρώ από τις μηνιαίες προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τα έσοδα παρουσίασαν αύξηση κατά 356,4% και οι δαπάνες μείωση κατά 67,9%.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε τροποποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου και στην περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών για τη φοροδιαφυγή, τη δωροδοκία εφοριακών, το λαθρεμπόριο και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο [περισσότερα, εδώ].

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=258650

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: