Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τουρκική πειρατεία και ελληνική παράδοση στα «Ίμια της ΑΟΖ»!

16/03/2011
 «Ίμια νο2» και άρνηση υπεράσπισης από την κυβέρνηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ, αλλά και ακόμα και στην υφαλοκρηπίδα (!) συνιστούν τα νεότερα στοιχεία που φέρνει στην δημοσιότητα το defencenet.gr για την τουρκική πειρατεία στο ιταλικό σκάφος το περασμένο Σάββατο. Η άρνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης επιτρέπει στην Τουρκία να να δημιουργήσει de facto καταστάση με την χρήση όπλων και βίας στο επεισόδιο που διήρκεσε από την περιοχή νότια της Καρπάθου και διήρκεσε μέχρι το Καστελόριζο και να έχει προκαλέσει κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη με τις «γκρίζες ζώνες» στα Ίμια.
 
-Η τουρκική κορβέτα πλησίασε για πρώτη φορά το ιταλικό σκάφος στην περιοχή νότια της Καρπάθου. Εκεί του έστειλε το εξεής σήμα: «Είστε σε τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δεν έχετε κανένα δικαίωμα και καμία άδεια να πραγαμτοποιείτεργασίες εδώ»! Όλα αυτά όχι απλώς ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και εντός περιοχής ελληνικού δικαιώματος «αστυνόμευσης» λόγω FIR.
Η τουρκική κορβέτα «Badirma» κλάσης Α69 προσέγγισε το ιταλικό πλοίο «Explora» δύο φορές. Την πρώτη Νότια της Καρπάθου -περίπου στο νότιο τμήμα του ελληνικού FIR- και τη δεύτερη Ν. Ν.Α. της Ρόδου.  
 
Το θέμα είναι, επαναλαμβάνουμε ότι η Ελλάδα δεν δικαιολόγησε την κίνηση των Ιταλών να ζητήσουν άδεια από το κυρίαρχο κράτος και δεν έστειλε δύναμη για να το προστατέψει, άρα έθεσε εκ των πραγμάτων από μόνη της θέμα αμφισβήτησης ΑΟΖ. Το φοβικό σύνδρομο της ελληνικής κυβέρνησης δημιουργεί πλέον τεράστια ζημιά στα εθνικά συμφέροντα. Άρα με διπλωματικούς όρους αποδέχθηκε de facto καταστάσεις.
Το επεισόδιο δεν κλιμακώθηκε. Το ιταλικό πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του, οι Τούρκοι κατέγραψαν τη διαφωνία τους με τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (η οποία ωστόσο αναγνωρίστηκε από ένα τρίτο κράτος, που ευθυγραμμίστηκε απολύτως με τις ελληνικές απόψεις και το διεθνές δίκαιο), ενώ η ελληνική κυβέρνηση είχε επιλέξει να μην αποστείλει πολεμικό πλοίο στην περιοχή, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας έντασης και σταμάτησαν την παρακολούθηση του Ιταλικού πλοίου μόλις εγκατέλειψε την ελληνική ΑΟΖ και εισήλθε στην αντίστοιχη κυπριακή.
 
 

 

 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
————————————————————————————————————————————————-

 

Μολονότι οι Ιταλοί αναγνώρισαν ότι η υφαλοκρηπίδα είναι ελληνική…

«Καρτέρι» τουρκικής κορβέτας σε ιταλικό πλοίο νοτίως της Καρπάθου

 
Κατειλημμένοι από το σύνδρομο του επεκτατισμού και την (κατά τον κ. Νταβούτογλου) ψυχολογική τους ανάγκη να αισθάνονται ότι το Αιγαίο δεν είναι μόνο ελληνική θάλασσα, οι Τούρκοι προσπάθησαν να εμποδίσουν ακόμη και τη διέλευση ενός ιταλικού πλοίου που κινούνταν στα διεθνή ύδατα νοτίως της Καρπάθου και σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

Το βράδυ του Σαββάτου 12 Μαρτίου, το ιταλικό εμπορικό πλοίο «Explora» έπλεε στο Αιγαίο με κατεύθυνση την Κύπρο και τελικό σταθμό το Ισραήλ. Το ιταλικό πλοίο μελετούσε τη διαδρομή, στην οποία θα ποντιστεί οπτική ίνα, που θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ.

Μάλιστα, η πλοιοκτήτρια ιταλική εταιρεία είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση τις σχετικές άδειες, προκειμένου να χαρτογραφηθεί η διαδρομή που σχεδιάζεται να γίνει η πόντιση της οπτικής  ίνας, δεδομένου ότι οι εργασίες θα γίνουν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Με απόλυτη σαφήνεια δηλαδή, η ιταλική πλευρά αναγνώρισε ότι στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου η υφαλοκρηπίδα ανήκει στην Ελλάδα. Η Αθήνα εξέδωσε μάλιστα και σχετική navtex, με την οποία δινόταν η απαραίτητη άδεια στην ιταλική πλευρά να χαρτογραφήσει την περιοχή που στη συνέχεια θα ποντιστεί η οπτική ίνα.

Η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε για την επικείμενη δραστηριότητα του «Explora», προφανώς από τη navtex, και αποφάσισε να αναλάβει δράση, για να προασπίσει τα συμφέροντά της, παρά το γεγονός ότι η αντίδρασή της δεν εδράζεται πουθενά.

Η τουρκική κορβέτα «Μπαντίρμα» λοιπόν προσέγγισε το ιταλικό «Explora» και με την απειλή χρήσης βίας κάλεσε το πλήρωμα του ιταλικού πλοίου να απομακρυνθεί από την περιοχή, επειδή δήθεν έπλεαν πάνω από τουρκική υφαλοκρηπίδα. Όμως, το τουρκικό εμπορικό δεν έκανε έρευνες και επιπλέον κινούνταν σε διεθνή ύδατα, άρα οι Τούρκοι δεν νομιμοποιούνταν να αποστείλουν πολεμικό πλοίο, απειλώντας εμμέσως ότι θα χρησιμοποιήσουν βία. Πολύ περισσότερο δε, που το «Explora» έπλεε πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα και η ιταλική πλευρά είχε λάβει όλες τις σχετικές άδειες από το ελληνικό κράτος, που στην περίπτωση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μπορεί να ασκήσει όλα τα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Το επεισόδιο δεν κλιμακώθηκε. Το ιταλικό πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του, οι Τούρκοι κατέγραψαν τη διαφωνία τους με τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (η οποία ωστόσο αναγνωρίστηκε από ένα τρίτο κράτος, που ευθυγραμμίστηκε απολύτως με τις ελληνικές απόψεις και το διεθνές δίκαιο), ενώ η ελληνική κυβέρνηση είχε επιλέξει να μην αποστείλει πολεμικό πλοίο στην περιοχή, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας έντασης.

Χθες Τρίτη, 15 Μαρτίου, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα έκανε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την παρεμπόδιση του ιταλικού πλοίου.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

 
 
Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: