Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερώτηση για τις δηλώσεις Αρίντς κατέθεσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Δημαράς και Οικονόμου

18/03/2011

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, κατέθεσαν στη Βουλή, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου, μετά τις σημερινές δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ανέφερε πως υπάρχει «μυστική διπλωματία» μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας για την επίλυση των διμερών διαφορών.

Οι δύο βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν για το αν υπάρχει συζήτηση με την τουρκική πλευρά για θέματα που άπτονται των σχέσεων των δύο χωρών, ζητώντας παράλληλα να γίνει γνωστός ο ρόλος της κοινής επιτροπής των εμπειρογνωμόνων των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας και να ενημερωθεί άμεσα το Κοινοβούλιο.

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

«Στις 16 Μαρτίου 2011, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας, κ. Μπουλέντ Αρίντς μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε επί λέξει:

«Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα προχωρούν προς το σημείο επίλυσης όλων των ζητημάτων, όμως αυτό δεν ανακοινώνεται λόγω των αντιπαραθέσεων στην εσωτερική πολιτική».

Οι δηλώσεις αυτές, δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ανακαλύπτεται -δια στόματος του κ. Αρίντς- πως πράττει μυστικές διαπραγματεύσεις με την τουρκική ηγεσία για θέματα που άπτονται ύψιστων ελληνικών συμφερόντων.

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις τόσο του ίδιου του Πρωθυπουργού, όσο του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, πως «δεν υφίσταται μυστική διπλωματία» η δήλωση αυτή, του Τούρκου αναπληρωτή Πρωθυπουργού εγείρει πολλά ερωτηματικά για του «λόγου το αληθές» των διαβεβαιώσεων της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάσθε:

1. Συνομιλείτε ή όχι με την τουρκική ηγεσία για θέματα που άπτονται των σχέσεων των δύο χωρών; Και αν ναι ποια είναι αυτά;

2. Ποιος ο ρόλος της κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – Τουρκίας; Ποια θέματα συζητούν; Ποια πρόοδος έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα;

3. Έχει ενημερωθεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο για τα θέματα που συζητούν οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών;

4. Δεσμεύεστε πως, δεν υπάρχει καμία συμφωνία; Και δεν θα υπάρξει καμία αν αυτή πρώτα δεν αποφασιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο;

5. Θα προβείτε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο αναπληρωτή Πρωθυπουργό κ. Μπουλέντ Αρίτς για τις δηλώσεις του;»

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: