Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανάκληση της ελληνικής άδειας στο «Explora»

01/04/2011

Η Ελλάδα προχώρησε στην ανάκληση της άδειας που είχε αρχικώς δώσει στο ιταλικό ωκεανογραφικό πλοίο «EXPLORA»

Ο λόγος για τον οποίο η ελληνική πλευρά προέβη σε αυτή την ενέργεια, είναι ότι το ιταλικό πλοίο ζήτησε παρόμοια άδεια για την πόντιση καλωδίων οπτικών ινών και από την Τουρκία!

Πρόκειται σαφώς για μία μη φιλική ενέργεια προς την Ελλάδα, ένα θέμα για το οποίο βρίσκονται σε στενή συνεργασία και συνεννόηση η Αθήνα και το Τελ Αβίβ, για προφανείς λόγους.

Είναι πλέον πιθανό το ιταλικό πλοίο να επιχειρήσει να ποντίσει τα καλώδια οπτικών ινών σε διαφιλονικούμενη – από την Τουρκία – Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μια κατάσταση που θα φέρει αντιμέτωπα τα πολεμικά πλοία Τουρκίας και Ελλάδας που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά συνέπεια, ο χειρισμός της κατάστασης οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός, αφού ΔΕΝ αποκλείεται η Τουρκία να αναζητά την ευκαιρία να δημιουργήσει «θερμό επεισόδιο» με σκοπό να προχωρήσει στην επιβολή τετελεσμένων και το επίσημο «γκριζάρισμα» μιας ακόμη περιοχής ενδιαφέροντος για την Άγκυρα.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Θεωρούμε απαράδεκτο το ότι η ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών γίνεται με τόσο μεγάλη καθυστέρηση και όχι μετά από ανακοίνωση, αλλά με τη διασταύρωση πληροφοριών που ελήφθησαν με τη μέθοδο των «ψιθύρων στους διαδρόμους»…

Η Ιταλία γενικότερα ακολουθεί μια «παρεξηγήσιμη» πολιτική στάση έναντι της Τουρκίας, με πιθανότερο κίνητρο τη στενή βιομηχανική συνεργασία, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς επίσης και το πλήθος των χρυσοφόρων συμβολαίων που διεκδικεί από την τουρκική εξοπλιστική «πίτα»

www.defencepoint.gr

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: