Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φάγαμε «πόρτα» και από την ΕΚΤ: Έπαψε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα!

16/04/2011

Mας σπρώχνουν με συνοπτικές διαδικασίες ή σε αναδιάρθωση ή εκτός ευρώ: Σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (European Central Bank) για πρώτη φορά από την έναρξη της πιστωτικής κρίσης αποφάσισε να μην βγει ως αγοραστής ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και κατ’αυτό τον τρόπο να στηρίξει  την τιμή του ελληνικού δεκαετούς.

Αυτή ήταν η βασική αιτία που το επιτόκιο των ελληνικών 10ετων ομολόγων  εκτοξεύθηκε στο 13,7% (!) και διαπραγματεύονταν στο 62% της αξίας τους και όχι οι δηλώσεις Σόϊμπλε όπως διέδιδαν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αναπαρήγαγαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Η απόφαση αυτή της ECB είναι καθαρό δείγμα πως δεν επιθυμεί να στηρίξει επιπλέον τα ελληνικά ομόλογα δίνοντας ώθηση στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Πρακτικά η ΕΚΤ, το τελευταίο στήριγμα της ελληνική οικονομίας και μέλος της τρόϊκας έθεσε σε ουσιαστική αμφισβήτηση την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και επιταχύνει τις εξελίξεις, προς την κατεύθυνση της ελεγχόμενης πτώχευσης. 

Η κίνηση, ή καλύτερα η μη κίνηση αυτή του ευρωπαϊκού κεντρικού τραπεζικού φορέα ήρθε λίγο μετά από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος ουσιαστικά παρέπεμψε των νέων μέτρων πρακτικά για μετά το Πάσχα.

Την ίδια στιγμή ο γνωστός οικονομικός αναλυτής Νουριέλ Ρουμπινί δήλωσε πως είναι θέμα χρόνου η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: «Το θέμα της Ελλάδας δεν είναι το εάν θα υπάρξει αναδιάρθρωση, αλλά το πότε θα γίνει», είπε ο οικονομολόγος που έγινε διάσημος όταν προέβλεψε την τραπεζική κρίση του 2008. «Κανείς μπορεί να παρουσιάσει το ίδιο επιχείρημα για το πορτογαλικό κράτος και τις ιρλανδικές τράπεζες», δήλωσε σε συνέδριο στο Καζακστάν.

Πάντως, εκτίμησε ότι παρότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι χρεοκοπημένες, εντούτοις, η κατάρρευση του ευρώ μπορεί να αποφευχθεί.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: