Επιχείρηση ήρεμα νερά στο Αιγαίο και η…»μόδα των τελευταίων μηνών».
Τέλος για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη – Αιφνιδιαστική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών – Αναμένονται αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Της Αγγελικής Σπανού
Η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφάσισε και δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να μην προχωρήσει στην κήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Τουρκία, παρά τις πιέσεις που ασκούνται από την αντιπολίτευση και άλλες δυνάμεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους, ανακοίνωσε αυτή την απόφαση, η οποία διαμορφώθηκε σε προχθεσινή σύσκεψη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων. Τα κεντρικά επιχειρήματα είναι ότι «η ΑΟΖ δεν έχει σχέση με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου» και ότι «το εύρος της δεν ξεπερνά τα όρια της υφαλοκρηπίδας».
Δρούτσας: Η Αποκλειστική Οικονοµική Ζώνη δεν προσφέρει κάτι παραπάνω από την υφαλοκρηπίδα, η οποία αρκεί για την εκµετάλλευση ορυκτού πλούτου [***]
Η ανάλυση αυτή στηρίζεται επίσης στην εκτίμηση ότι «είναι ατελέσφορη η εισαγωγή του όρου αυτού όσο διαρκούν οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας», ως προς την έκβαση των οποίων η κυβέρνηση εκφράζει αισιοδοξία. Ο υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την έντονη δημόσια συζήτηση σχετικά με την ΑΟΖ, έκανε λόγο για «μόδα των τελευταίων μηνών» και αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση Καραμανλή δεν προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση, αφού η ΝΔ ως αντιπολίτευση ζητά τώρα τη μονομερή κήρυξη ΑΟΖ. Αναρωτήθηκε επίσης γιατί άλλες δυνάμεις που πρωταγωνιστούν σήμερα στην προσπάθεια προώθησης αυτής της πολιτικής «δεν χτυπούσαν το καμπανάκι» στα πεντέμισι χρόνια της γαλάζιας διακυβέρνησης.
«Κάποιοι διαισθάνθηκαν ότι θα προχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών προσπαθώντας να ερμηνεύσει το όψιμο ενδιαφέρον σχετικά με την ΑΟΖ, ενώ απέδωσε σε πολιτικές σκοπιμότητες τη διασύνδεση αυτού του θέματος με τον εικαζόμενο ενεργειακό πλούτο του Αιγαίου.
Το παρασκήνιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονη επιρροή στη διαμόρφωση αυτών των θέσεων είχε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Χρήστος Ροζάκης. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υποστήριξε ότι οι διερευνητικές επαφές «μπορεί να καταλήξουν κάπου» και ότι μετά τις τουρκικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, εφόσον επανεκλεγεί για τρίτη θητεία ο Ρ.Τ. Ερντογάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα κληθεί να αποδείξει στην πράξη τα ωραία λόγια που έχει πει. Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα, ώστε, αν δεν υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα, να ακολουθηθεί ο δρόμος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Η Αθήνα δείχνει πραγματικά να πιστεύει ότι μετά τις τουρκικές εκλογές υπάρχει πιθανότητα να γίνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι η επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων αποτελεί προϋπόθεση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά δεν θέλησε να εξειδικεύσει τις ελληνικές επιδιώξεις στο πλαίσιο του διαλόγου που γίνεται σε υπηρεσιακό επίπεδο για το Αιγαίο. Αναγνώρισε ότι η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα και έχει αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή, ενώ διαβεβαίωσε με έντονο τρόπο ότι η ελληνική κρίση δεν θα οδηγήσει σε εθνικές υποχωρήσεις.
Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία΄