Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γαλλία – Γερμανία ψήνουν «ειδική σχέση» με Τουρκία

13/05/2011

«Διπλής ανάγνωσης» είναι η επιστολή που υπογράφουν 14 Υπουργοί Εξωτερικών κρατών-μελών της Ε.Ε., προσβλέποντας αφενός στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας ασφαλείας Ε.Ε. – Τουρκίας «το πρώτο εξάμηνο του 2011» και στη συμμετοχή της χώρας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και αφετέρου στη «μέγιστη συμμετοχή της Κύπρου στον στρατηγικό διάλογο Ε.Ε.-ΝΑΤΟ».

Η επιστολή των «14», το πλήρες κείμενο αποκάλυψε ο «Φ» την περασμένη Κυριακή, παραπέμπει ωστόσο σε δύο εντελώς διαφορετικούς στόχους μεταξύ των κρατών που την υπογράφουν:

1. Γαλλία και Γερμανία προσβλέπουν ότι μέσω της ολοκλήρωσης της συμφωνίας ασφαλείας Ε.Ε.-Άγκυρας, θα μπουν οι βάσεις για μια «ειδική σχέση», εκτρέποντας την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας από τον στόχο της πλήρους ένταξης και υποβιβάζοντάς τον σε επιμέρους μεμονωμένες συμφωνίες.

2. Οι υπόλοιπες 12 χώρες (Βρετανία, Εσθονία, Τσεχία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία) θεωρούν ότι με μια ενδεχόμενη συμφωνία ασφαλείας Ε.Ε.-Τουρκίας θα αποτελούσε «όαση» δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ενταξιακή πορεία της υποψήφιας χώρας και ότι θα λειτουργούσε υποστηρικτικά διατηρώντας τη σε τροχιά Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστολή που φέρει τις υπογραφές των «14», αναμένεται να σταλεί στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Κάθριν Άστον και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν. Προτείνει ουσιαστικά τη σύναψη σχέσης ασφαλείας Ε.Ε.-Τουρκίας προκειμένου να συμμετάσχει η Άγκυρα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, παρακάμπτοντας το βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως αντάλλαγμα, με βάση την πρόταση των «14», θα πρέπει να διασφαλιστεί η συμμετοχή της Κύπρου στον ευρωνατοϊκό διάλογο. Παρά το αναμφισβήτητο πολιτικό μήνυμα της επιστολής, η κίνηση των «14» δεν αναμένεται να επιφέρει απτά αποτελέσματα, τουλάχιστον επί του παρόντος. Άλλωστε το χρονοδιάγραμμα που θέτει, εκπνέει σε λιγότερο από δύο μήνες.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 12/05/2011

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: