Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η EKT είναι έτοιμη να παραιτηθεί των κερδών της

15/02/2012

Αξιωματούχοι της EKT δήλωσαν την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα θα παραιτηθεί από τα κέρδη των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της και έδωσαν το πράσινο φως ώστε τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να διοχετεύσουν τα κεφάλαια στην Ελλάδα.

Τόσο ο Γιεργκ Ασμουσεν και όσο και ο Λικ Κοέν, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στήριξαν την ιδέα του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι, την προηγούμενη Πέμπτη, να στηρίξει η ΕΚΤ την Ελλάδα έμμεσα διανέμοντας τα κέρδη από τα ομόλογα ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.

Ο Ασμουσεν είπε στο Reuters ότι ενώ η ΕΚΤ δεν μπορεί να συνεισφέρει άμεσα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, μπορεί να διανείμει τα κέρδη από τα κρατικά ομόλογα που κατέχει στις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών και στην συνέχεια οι κυβερνήσεις αυτών των κρατών να τα διοχετεύσουν στην Ελλάδα.

«Εάν υπάρχουν κέρδη, θα τα διανείμουμε στις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, όπως προβλέπεται από το καταστατικό μας. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να τα χρησιμοποιήσουν ως συνεισφορά τους στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε σε συνέντευξη που απεστάλη με e-mail.

Oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ακύρωσαν τις κατ΄ιδίαν συνομιλίες τους την Τετάρτη καθώς οι πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας δεν υπέβαλαν γραπτές εγγυήσεις για τα μέτρα που συμφωνήθηκαν.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο μιας άτακτης χρεοκοπίας εάν δεν αποπληρώσει ποσό 14,5 δισ. ευρώ έως τις 20 Μαρτίου, για την κάλυψη λήξης ομολόγου, ενώ ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν ακόμη λόγο και για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

«Είναι μια πρόκληση. Τα ποσά είναι ιδιαίτερα υψηλά», είπε ο Τζέιμς Νίξον, οικονομολόγος της Societe Generale. «Εάν γίνει μια ευρεία χρεοκοπία, τότε θα χρειαστούν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τον τραπεζικό κλάδο, οπότε θεωρώ ότι οι επιλογές της Ελλάδας, εάν δεν υπάρχει το δεύτερο πακέτο διάσωσης, είναι αρκετά περιορισμένες… Δεν ξέρω πώς θα τα καταφέρουν».

Ο Ασμουσεν είπε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εκπληρώσει τους όρους ώστε οι υπουργοί Οικονομικών να εγκρίνουν το δεύτερο πακέτο διάσωσης στη συνεδρίασή τους την επόμενη Δευτέρα και να προχωρήσουν έγκαιρα στην ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.

«Εάν το Eurogroup καταφέρει να καταλήξει σε μια θετική πολιτική απόφαση την επόμενη Δευτέρα, η ανταλλαγή ομολόγων με τη συμμετοχή ιδιωτών σε εθελοντική βάση μπορεί να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί στην ώρα της», συμπλήρωσε ο Ασμουσεν.

Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112819652

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: