Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ισπανός αξιωματούχος: «Δεν ζητάμε διάσωση εάν δεν έχουμε εγγυήσεις».

05/12/2012

του David Roman

Flag of SpainΜαδρίτη (Dow Jones) – Η ισπανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ζητήσει άμεσα μια διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν λάβει εγγύηση ότι η ΕΚΤ θα παρεμβαίνει στις αγορές ομολόγων σε επαρκή βαθμό για να μειώσει σημαντικά το κόστος δανεισμού της χώρας, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει, και μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να διασφαλίσει, δεσμεύσεις από την ΕΕ και την ΕΚΤ για τη μείωση των αποδόσεων του ισπανικού ομολόγου, κατά 200 μονάδες βάσης, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Για αυτό η ισπανική κυβέρνηση έχει αυτές τις αμφιβολίες, και διερωτάται τι θα κάνει στη συνέχεια. Εάν εγγυηθούν ότι το risk premium θα κρατηθεί 200 μονάδες βάσης χαμηλότερα, θα ζητούσε (η Ισπανία) διάσωση αύριο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το risk premium αυξήθηκε υψηλότερα των 600 μονάδες βάσης πριν από μήνες, αλλά υποχώρησε στα τρέχοντα επίπεδα (κοντά στις 400 μονάδες βάσης), μετά από την ανακοίνωση του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, για το ΟΜΤ, αλλά μόνο αφού η Μαδρίτη ή όποια άλλη κυβέρνηση, ζητήσει επισήμως βοήθεια και δεχθεί κάποιους όρους.

Η Γερμανία έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θέλει να ζητήσει η Ισπανία διάσωση αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Για μας, αυτή η προοπτική (διάσωση) είναι κάτι που προτιμούμε από το να εφαρμόσουμε μεγάλες περικοπές, καθώς δεν μπορούμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι πιθανό η Μαδρίτη να μην ζητήσει διάσωση τον επόμενο χρόνο, αλλά αυτό θα ήταν «ένα κακό σενάριο για την Ισπανία».

Πηγή: Dow Jones Newswires

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: