Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ραγδαίες εξελίξεις στο πρόγραμμα των FREMM – Bιομηχανική-επενδυτική πρόταση ύψους 3,5 δισ. ευρώ!

17/12/2010

Ολοκληρώθηκε πριν λίγες ώρες στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, αιφνιδιαστική συνάντηση μεταξύ του ιδίου και συνεργατών του από την μία πλευρά και ομάδας κορυφαίων στελεχών των γαλλικών ναυπηγείων DCNS και του Νίκου Ταβουλάρη προέδρου του ομίλου ναυπηγείων Νεωρίου-Ελευσίνας από την άλλη. Αντικείμενο της προγραμματισμένης πριν ελάχιστα 24ωρα, τριμερούς συνάντησης, τι άλλο; Το πρόγραμμα ναυπήγησης των έξι φρεγατών FREMM που από «απλό» εξοπλιστικό πρόγραμμα εξελίσσεται σε μείζονα επενδυτική πρόταση από την πλευρά της Γαλλίας προς ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρα από την αποκάλυψη από το defencenet.gr της πρότασης χρηματοδότησης ύψους 3,5 δις ευρώ που κομίζει γαλλικό τραπεζικό κονσόρτσιουμ, οι Γάλλοι ήδη προτείνουν την μετατροπή της Ελευσίνας και κατά δεύτερον και των ΕΝΑΕ, εφ’όσον η κυβέρνηση επιμείνει στην εμπλοκή τους, σε περιφερειακό ναυπηγικό κέντρο της γαλλικής ναυπηγικής βιομηχανίας, με μερίδιο στην κατασκευή των φρεγατών FREMM που θα κατασκευαστούν για λογαριασμό του γαλλικού Ναυτικού, αλλά πιθανόν και για τρίτους πελάτες του εξωτερικού.

Η επενδυτική πρόταση των DCNS και Νεωρίου-Ελευσίνας φαντάζει κάτι παραπάνω από ικανοποιητική: Χρηματοδοτούν το σύνολο του προγράμματος με περίοδο χάριτος 6-7 έτη, μέχρι την ολοκλήρωση της ναυπήγησης του πρώτου σκάφους. Από εκεί ξεκινά η σταδιακή αποπληρωμή των σκαφών, η οποία θα ολοκληρωθεί 12-15 χρόνια αργότερα όταν θα έχει παραδοθεί και το τελευταίο σκάφος.

Μόνο με το πρόγραμμα αυτό εξασφαλίζονται 2.500 θέσεις εργασίας στα δύο ναυπηγεία για τα επόμενα 15 χρόνια και πιθανότατα θα απαιτηθεί και η πρόσληψη επιπλέον τεχνικού προσωπικού, ενώ τουλάχιστον 2.000 μικρές ελληνικές εταιρείες θα εμπλακούν αμέσως ή εμμέσως στην ναυπήγησή τους.

Το κόστος δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος και πάνω απ’ολα το Π.Ν. θα αποκτήσει εγκαίρως ένα σκάφος ικανό να αμυνθεί και να επιτεθεί με τα ισχυρότερα όπλα που υπάρχουν σε υπηρεσία σήμερα. Ένα σκάφος ικανό να προστατέψει τα ελληνικά συμφέροντα στην ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή ικανό να «βγάλει τα λεφτά» του.

Η σημερινή συνάντηση ήρθε ως αποτέλεσμα της συμφωνίας Σαρκοζί-Παπανδρέου-Παμπούκη στις Βρυξέλλες στις 15 Νοεμβρίου και της συνάντησης που είχε την Τρίτη με τον ισχυρό άνδρα της Ελευσίνας, Νίκο Ταβουλάρη ο Ε.Βενιζέλος στο γραφείο του. Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα κέρδη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία ζητώντας διαρκώς μεγαλύτερο τμήμα στην κατασκευή των FREMM, αλλά και των κορβετών Gowind που ναυπηγεί η DCNS. Άλλωστε υπάρχει και ένα πρόγραμμα κορβετών σε εξέλιξη…

Οι εξελίξεις για την επένδυση (fast track στην άμυνα μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε) φαίνεται ότι θα είναι πολύ πιο σύντομες απ’ότι θα περίμενε κανείς και δεν αποκλείεται να δούμε συμβόλαια πριν το καλοκαίρι…).

Τμήμα Ειδήσεων: Defence Net

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: