Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο ταχύς θάνατος της ελληνικής οικονομίας: -4,5% το ΑΕΠ το 2010, έρχονται χειρότερα το 2011!

14/03/2011

Ανατριχιαστικούς ρυθμούς ταχείας κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας δίνει η Στατιστική Υπηρεσία: Κατά 4,5% συρρικνώθηκε το 2010 το πραγματικό Α.Ε.Π. στην Ελλάδα και ανήλθε σε 224,5 δισ. ευρώ, από 235 δισ. ευρώ το 2009!

Η ύφεση αυτή, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς, προήλθε κυρίως από τη μείωση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 4,9% (η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 4,5% και της Γενικής Κυβέρνησης κατά 6,5%), την πτώση του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου (επενδύσεις) κατά 12,3%, τη μείωση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,9% και την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 3,8%.

Παράλληλα, το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (Α.Ε.Ε.) μειώθηκε πέρυσι κατά 2,1% και ανήλθε σε 223,9 δισ. ευρώ, από 228,6 δισ. ευρώ το 2009. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μεταβολή αυτή ήταν το αποτέλεσμα της μείωσης του Α.Ε.Π. κατά 2,1% (ονομαστική μεταβολή), που συνδυάστηκε με μείωση κατά 12,5% των πρωτογενών εισοδημάτων, που εισπράττονται από την αλλοδαπή (αμοιβές εργασίας και εισόδημα περιουσίας από την αλλοδαπή, καθώς και επιδοτήσεις που εισπράττονται από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και με μείωση κατά 7,7% των πρωτογενών εισοδημάτων που πληρώνονται στην αλλοδαπή.

Επί της ουσίας δείχνει μία οικονομία που πριν την παρέλευση τριετίας και υπό προϋποθέσεις, αποκλείεται να σταθεί στα πόδια της…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: