Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το σήριαλ ΕΥΠ εχει και συνέχεια.Τέσσερα σκάνδαλα και μία δήλωση

14/01/2011

Τέσσερα σκάνδαλα της τριετίας 2006-2009 στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κρύβονται πίσω από τα απαξιωτικά σχόλια του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη για τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, όπως καταγράφονται σε έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα το οποίο αποκαλύφθηκε στον ιστότοπο WikiLeaks. Οταν τον Οκτώβριο του 2009 ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μαζί με τον νέο διοικητή της ΕΥΠ κ. Κωνσταντίνο Μπίκα και τους δύο υποδιοικητές κκ. Φώτη Παπαγεωργίου και Χρύσανθο Τσαντρίζο, επικεντρώθηκε στη δραστηριότητα αξιωματικών της Α’ Διεύθυνσης Κατασκοπείας αλλά και συνδικαλιστών της ΕΥΠ για τους οποίους διατυπώνονταν υπόνοιες ότι εμπλέκονται σε παράτυπες ή παράνομες ενέργειες.

Τα τέσσερα «σκάνδαλα» στην ΕΥΠ που απασχόλησαν τον κ. Χρυσοχοΐδη και τους συνεργάτες του ήταν τα εξής:

1. Δίωξη για κατασκοπεία

 

Στις 24 Ιουνίου 2010 ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δ. Πιέρρος άσκησε ποινική δίωξη εναντίον στελέχους της Α’ Διεύθυνσης Κατασκοπείας της ΕΥΠ. Σύμφωνα με τη δίωξη, το στέλεχος αυτό κατείχε παρατύπως περισσότερα από 5.000 απόρρητα έγγραφα «με σκοπό να τα παραδώσει σε ξένους αξιωματούχους», όπως μνημονεύεται στο σχετικό δικαστικό έγγραφο. Τα απόρρητα στοιχεία βρέθηκαν σε φωριαμό του γραφείου του κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου τον Μάιο του 2010. Το στέλεχος που τέθηκε σε αργία ανέφερε ότι ο ίδιος είχε συντάξει τα περισσότερα από τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του και αρνήθηκε ότι είχε σκοπό να προχωρήσει σε παράνομη ενέργεια.

2. Των «πρακτόρων η σχολή»

Την ίδια περίοδο αποκαλύφθηκε ότι στελέχη της ΕΥΠ με τη συνεργασία ιδιωτών δημιούργησαν… κολέγιο στην οδό Ακαδημίας για να δίνουν πτυχία σε πράκτορες! Στο συγκεκριμένο «κολέγιο» υπήρχε σχέδιο εικονικής εγγραφής υπαλλήλων της ΕΥΠ για να λαμβάνουν πιστοποιητικά σπουδών από εκπαιδευτικά ιδρύματα του Λονδίνου προκειμένου να παίρνουν παράνομα προαγωγές και μεγαλύτερο μισθό. Η ίδια ομάδα, μαζί με τους ίδιους ιδιώτες, επιχείρησε να αγοράσει εταιρεία πληροφορικής στην οδό Αχαρνών και προχωρούσε σε σειρά άλλων επιχειρηματικών ενεργειών που δεν είχαν καμία σχέση με τη λειτουργία και τους στόχους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Επίσης, φέρονταν να είχαν επαφές με εκπροσώπους άλλων εταιρειών για την τοποθέτηση πρακτόρων σε υπηρεσίες ασφαλείας. Δικαστική έρευνα για αυτή την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη. Από την άλλη πλευρά, στελέχη της υπηρεσίας αλλά και ο πρώην διοικητής της κ. Ιωάννης Κοραντής σε επιστολή τους ανέφεραν ότι «πίσω από αυτές τις επιχειρηματικές κινήσεις πρακτόρων και ιδιωτών υπήρχε σχέδιο ανάπτυξης δικτύου κατασκοπείας σε γειτονικές χώρες με προκάλυμμα τις συγκεκριμένες εταιρείες».

3. Παράνομες υποκλοπές

Η νέα τότε διοίκηση της ΕΥΠ πληροφορήθηκε ότι κύκλωμα εντός της υπηρεσίας προσέγγιζε επιχειρηματίες κατά την περίοδο 2004-2006 προσφέροντάς τους, με το αζημίωτο, υποκλοπές μέσω της ειδικής συσκευής-βαλίτσας που διαθέτουν οι μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το «βαλιτσάκι της ΕΥΠ» υπενοικιάστηκε σε γνωστούς επιχειρηματίες για την παρακολούθηση αντιπάλων τους, ενώ έχουν ανακύψει ενδείξεις για παρακολούθηση και δημοσιογράφων.

4. Δορυφορικός έλεγχος των συνόρων

Πρόκειται για την προσπάθεια εγκατάστασης και λειτουργίας από την ΕΥΠ ειδικού συστήματος ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας «Γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών διασυνοριακής ασφάλειας κατά τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών». Η προσπάθεια απόκτησης του συστήματος άρχισε το 2005. Θα είχε κόστος 1,6 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτούνταν περίπου σε ποσοστό 75% από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου, θα υπήρχε η δυνατότητα ανάρτησης στο Διαδίκτυο πληροφοριών που θα εξυπηρετούσαν τους πολίτες που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα, όπως η ύπαρξη κίνησης στα τελωνεία, οι καιρικές συνθήκες κτλ. Ωστόσο, σύμφωνα με δήλωση τότε υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΥΠ προς «Το Βήμα», «στόχος ήταν μέσω αυτού του δορυφορικού συστήματος να έχουμε καλύτερο έλεγχο των συνόρων αλλά και εποπτεία σε κρίσιμες ζώνες εντός και εκτός Ελλάδος. Δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες γιατί πρόκειται για εθνικό ζήτημα».

Τον διαγωνισμό για την προμήθεια του συστήματος κέρδισε ελληνική εταιρεία που συνεργαζόταν με ρωσική εταιρεία εκμετάλλευσης δορυφορικών προϊόντων. Σύμφωνα όμως με το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, υπήρξε σειρά παρατυπιών στον διαγωνισμό και αυτός φέρεται να ήταν ο λόγος που η νέα διοίκηση της ΕΥΠ το 2009 ζήτησε την απένταξη του έργου από τα χρηματοδοτούμενα με κοινοτικά κονδύλια προγράμματα. Από την άλλη πλευρά, υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της ΕΥΠ την περίοδο 2006-2009 υποστήριξαν ότι «η απένταξη του προγράμματος έγινε έπειτα από πίεση αμερικανών παραγόντων που δεν επιθυμούσαν τη χρήση από την ΕΥΠ ρωσικών δορυφορικών προϊόντων».

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: